open-navfaktor-logo
search
Oglasili se vlasnici objekta
Sreća spasila građane od tragedije, urušio se dio zgrade električne centrale na Marijinom Dvoru
Jučer je u centru Sarajeva izbjegnuta tragedija kada se urušio dio zgrade električne centrale Hiseta.
06.03.2023. u 15:14
get url
text

Uzimajući u obzir da se zgrada nalazi odmah uz glavnu saobraćajnicu, tramvajske šine i pješački prolaz te da je decenijama zapuštena i u ruševnom stanju, prava je sreća da niko nije stradao prilikom jučerašnjeg obrušavanja.

{$galerijaFotografija}

Zgrada elektične centrale teško je oštećena usljed ratnih dejstava, kada se, između ostalog, krov zgrade potpuno srušio, a sam objekat devastirao. Utjecajem prirodnih faktora i surovosti činjenice da kao takva stoji napuštena već 30 godina, struktura zgrade je nepovratno uništena.

Nakon jučerašnjeg obrušavanja dijela zgrade i cjelodnevnog polemiziranja vlasti, kontaktirali smo vlasnike nekretnine sa upitom o njihovom stavu vezanom za jučerašnji nemili događaj.

Iz kompanije "The Place", rečeno nam je da su oni postali vlasnici objekta još 2015. godine kada je objekat već bio potpuno devastiran i teško oštećen usljed ratnih dejstava početkom devedestih godina, a naknadno usljed prirodnih faktora dodatno je nepovratno uništen.

- Iste godine kada smo postali vlasnici, Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (Sl. Glasnik BiH 44/15), zgrada električne centrale proglašena je nacionalnim spomenikom i kao takva stavljena je u nadležnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na zaštitu i očuvanje. Predmetnom odlukom i izmjenom iste (Sl. Glasnik BiH 52/20), propisano je da je Vlada Federacije BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovog nacionalnog spomenika, a vlasniku nekretnine je naloženo da se o istoj brine pažnjom dobrog domaćina - istakli su iz The Placea i dodali:

- S tim u vezi, nadležno je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH i mi smo se odmah jutros obratili istom kao i nadležnoj federalnoj inspekciji sa zahtjevom za odobrenje hitnog uklanjanja objekta uzimajući u obzir ogroman rizik, koji u ovom momentu ova građevina predstavlja, prvenstveno za stanovnike koji svakodnevno prolaze ovom izuzetno frekventnom dionicom, što automobilima što kao pješaci. Sama činjenica da se objekat i pješački prolaz nalaze na samo 50 cm od glavne saobraćajnice i tramvajskih šina, govori o kako visokom riziku se ovdje radi.

FOTO: The Place

Dodaju da su, kao savjesni vlasnici, u prethodnim godinama pokušavali spasiti strukturu objekta od daljih propadanja.

FOTO: The Place

- U tim nastojanjima smo dio Centrale koji je do glavne saobraćajnice dodatno ojačali postavljanjem skele sa primarnim ciljem zaštite prolaznika, učesnika u saobraćaju u ulici Hiseta kao i same građevine. Također smo, u međuvremenu, izvršili detaljno geodetsko, arhitektonsko i lasersko snimanje građevine te prikupili značajnu arhivsku građu. Urađeno je i detaljno dronsko snimanje zatečene zidne strukture, a sve i cilju adekvatnog tretmana memorije mjesta - navode vlasnici.

Napominju da su već upozoravali na moguće urušavanje zgrade te da su u prethodnom mjesecu samoinicijativno naručili elaborat o statičko – konstruktivnoj stabilnosti ovog objekta. U elaboratu je nedvojbeno konstatovano da se radi o "nestabilnoj zidnoj strukturi" te da je neophodno izvršiti rušenje/uklanjanje postojeće zidne strukture do kote postojećeg terena te da postavljanje bilo kakvih zaštitnih skela nije rješenje u postizanju stabilnosti visokih slobodnih konzolnih zidova.

- Ostaci zgrade električne centrale, godinama su okupljalište beskućnika i imigranata koji skoro svaku noć pale vatru unutar objekta i već smo nekoliko puta imali požare unutar istog. Unutrašnjost je obrasla šibljem, korovom i travom te kao takva predstavlja nedopustivo ruglo grada Sarajeva. Dajemo izuzetno ružnu sliku samog centra grada svakom turisti i svakom stranom investitoru koji nam dođe u posjetu - dodaju.

FOTO: The Place

Iz The Placea naglašavaju kako su izuzetno ponosni na završeno renoviranje Upravne zgrade koja se nalazi tik uz ostatke objekta električne centrale i koja čini jednu jedinstvenu graditeljsku cjelinu.

{$galerijaFotografija}

- Renoviranjem i revitalizacijom zadržali smo namjenu i gabarite same zgrade te smo prilikom odabira materijala vodili računa o mjerama zaštite koje su propisane odlukom o zaštiti nacionalnih spomenika. Mnogo truda, rada, upornosti i strpljenja bilo je potrebno da bi zgrada "The Place" poprimila današnji izgled. Dokazali smo da smo investitori koji baštine tradiciju grada i itekako smo spremni nastaviti naš započeti trud kada nam statički i građevinski uvjeti na građrevini to dozvoljavaju. To nažalost nije slučaj sa zgradom Centrale - istakli su.

FOTO: The Place

Dodaju da su jučer, nakon što je došlo do urušavanja, svjedočili hitnom djelovanju općinski službi na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem, Civilnom zaštitom i policijom Kantona Sarajevo. Iako je bila nedelja, imali su, kažu, kontakte i sa Farukom Kapidžićem koji im je dao smjernice za dalje aktivnosti kao i sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, na čemu im se zahvaljuju.

- Apelujemo na nadležne institucije, koje su uključene u ove procese, da politička neslaganja ostave po strani, da shvate ozbiljnost rizika svakog daljeg obrušavanja za stanovnike, imovinu i vozila te da nam svojim djelovanjem odmah omoguće da uklonimo ruševinu, a mi smo spremni sami finansirati rušenje objekta i na taj način zaštititi građane i imovinu, iako to prevazilazi naše zakonske obaveze.

U slučaju negativnog odgovora ili usložnjavanja postupka za izdavanje dozvole/naloga za rušenje, mi kao vlasnici molimo da se imenuje organ koji preuzima odgovornost za svaki ugroženi život zbog urušavanja predmetnog objekta - zaključuju vlasnici objekta.

Urušio se dio zgrade električne centrale na Marijin Dvoru - 6. 3. 2023.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.