open-navfaktor-logo
search
Predmet Stanišić
Srebreničanke ogorčene: "Izrečena je još jedna kazna za žrtve"
Sudsko vijeće je utvrdilo da je Stanišić znao za plan ubijanja, ali nije moglo zaključiti da je dijelio genocidnu namjeru sa izvršiocima
11.10.2018. u 13:11
get url
text
Žene Srebrenice u Tuzli

Srebreničanke su danas, tokom mirnog protesta u Tuzli, istakle da su ogorčene presudom Ostoji Stanišiću, koji je pred Sudom BiH danas pravosnažno osuđen na pet godina zatvora za pomaganje genocida u Srebrenici.

Kao i svakog 11. u mjesecu, u organizaciji udruženja "Žene Srebrenice", u centru Tuzle održan je mirni protest na kojem su porodice ubijenih u genocidu ponovo upozorile da već 23 godine traže svoje najmilije.

Hajra Ćatić još nije pronašla svog sina Ninu, a kaže da majke imaju snage da nastave zahvaljujući podršci koju dobijaju od građana i drugih udruženja. Danas su u Tuzli, između ostalih, bile žene iz Medžlisa Islamske zajednice Modriče, Bosanskog Šamca i Odžaka.

- Kada je u pitanju presuda Ostoji Stanišići, ništa nas ne iznenađuje. Mi porodice se 20 godina borimo za pravdu, ali izgleda da pravdu nikada nećemo dočekati. Mislim da su nas iznevjerili i sudovi i tužilaštva - kaže Hajra Ćatić.

Ostoja Stanišić je komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čiji su pripadnici 14. i 15. jula, učestvovali u prihvatu i osiguranju više stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice. Zarobljenici su u zvorničkom selu Petkovci držani u školi bez osnovnih uslova, izloženi tuči, a najmanje 20 ih je ubijeno. Nakon toga, utvrđeno je tokom suđenja, na brani u Petkovcima strijeljeno je najmanje 700 Bošnjaka. Sudsko vijeće je utvrdilo da je Stanišić znao za plan ubijanja, ali nije moglo zaključiti da je dijelio genocidnu namjeru sa izvršiocima.

- Za nas je najbolnije kada optuženi dobije jednu kaznu, kao što je Stanišić prvo dobio 11 godina, a onda se nakon toga ta kazna smanji. Nama je to sumnjivo, jer se tu vidi da nešto nije kako treba. Vjerujemo Sudu BiH, jer je to za nas drugi sud nakon Haga, ali više vjerujemo kada na našem sudu sude strane sudije, jer se ipak radi o genocidu i ratnim zločinima. Zbog ove presude Stanišiću od pet godina smo ogorčene, jer to je još jedna kazna za žrtve - kaže Nura Begović, potpredsjednica udruženja "Žene Srebrenice".

Inače, u prvostepenom postupku stanišić je osuđen na 11 godina zatvora, ali je nakon toga presuda ukinuta i počelo je suđenje pred Apelacionim vijećem koje je donijelo konačnu presudu od pet godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.