open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Srebreničani o istupu Grujičića: Četnici su zločinci, načelnik je čitao neku drugu historiju
- Četnici su bili antifašisti – izjavio je u četvrtak načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i to u prisustvu šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorice Amerikanke Kathleen Kavalec, te još jednom šokirao javnost u Bosni i Hercegovini.  
31.01.2020. u 15:27
get url
text
Srebrenica protesti

Uslijedilo je nakon skandala u kojem su u ponedjeljak u osnovnoj školi u Srebrenici djeca srpske nacionalnosti sa svojim četničkim obilježjima proslavljala krsnu slavu Svetog Save. Bila je ovo teška sedmica za bošnjačke povratnike u Srebrenicu, sugrađani im prizivaju strašne aveti prošlošti.

- Nažalost, cijela ova situacija je prešla na neki drugi teren. Mi smo se kao roditelji obratili institucijama, niti jednu ružnu riječ nismo uputili prema djeci srpske nacionalnosti. Grujičićeve izjave su političke, one nemaju veze sa faktičkim stanjem. On je čitao neku drugu historiju.

Ideja četništva je ideja mržnje, neprihvatanje bilo koga ko ne pripada tom korpusu. Sljedbenici te ideje ne žele dijeliti životni prostor s drugima. Ta ideologija može nanijeti samo štete Bosni i Hercegovini i zato treba biti veoma oprezan u davanju njene kvalifikacije – kazao je Mirnes Zahirović, predstavnik roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti.  

VEZANI TEKST - Djeca u osnovnoj školi u Srebrenici veličaju četnike

Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica, nije iznenađen nastupom Grujičića.

-  Njegov nastup je sramotan, ali je istovremeno dobro da je pokazao pravo lice, i to pred američkim diplomatom. Onaj ko hoće, lako će provjeriti šta su i ko su četnici. Oni su u Drugom svjetskom ratu, baš kao i ustaše, činili najgnusnije zločine.

Grujičićeva izjava je loša poruka Bošnjacima. Rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića urađena je prije pet godina u Srbiji, ali ovo je Srebrenica, ovo je Bosna i Hercegovina i takvo razmišljanje je za osudu – rekao je Tabaković.   

Naglasio je kako nije tačno da se prijetilo srpskoj djeci.

- Niko nije prijetio djeci, to je apsolutna istina. Reagovali smo jer se njihov ispad desio u školi, javnoj, sekularnoj školskoj ustanovi, 75 posto djece u toj školi su Bošnjaci. Djeca su, tako da kažem, taj ispad donijela od kuće, gdje im niko nije rekao da su njihovi očevi, djedovi, rođaci prije četvrt vijeka počinili genocid u Srebrenici.

Još tražimo kosti naših najmilijih i oni su nam opomena da se genocid može ponoviti – podvukao je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.