open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
Srebrenica: Izgradnja ili rekonstrukcija kuća za 26 povratničkih porodica
U Srebrenici  je danas 26 povratničkih porodica potpisalo ugovore o izgradnji ili rekonstrukciji stambenih objekata.
10.07.2020. u 12:11
get url
text

Riječ je o porodicama koje su odabrane putem javnog poziva i preporukama lokalne zajednice. Dio korisnika će dobiti izgrađene stambene jedinice po sistemu "ključ u ruke", dok će dio korisnika dobiti građevinski materijal za stvaranje stambenog minimuna. Projekat finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a ministar Edin Ramić kaže da će za "26 porodica biti riješeno stambeno pitanje".

- Oni koji su dobili građevinski materijal će u toku godine imati monitoring, i mi ćemo pružiti podršku u ugradnji, jer ima dosta porodica bez primanja. Nadam se da smo odabrane porodice usrećili i pomogli na najbolji način. Ministarstvo će nastaviti da izdvaja sredstva i pruža podršku projektima povratka u Srebrenici - rekao je Ramić i dodao da je vrijednost projekta oko 760 hiljada KM.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebenica, smatra da svi porušeni objekti u ratu moraju i trebaju biti obnovljeni.

- Značajno je da svaki objekat bude obnovljen. Svi oni koji žele da se vrate treba im omogućiti. Znamo da naša borba nije prestala . Bitna je podrška Federalnog ministarstva koje konstantno radi na podršci povratnicima - kaže Fejzić.

{$galerijaFotografija}

Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, smatra da je "značajno to što će 26 porodica dobiti kuće".

- Značajna nam je ovakva vrsta podrške, jer to znači da 26 porodica ima riješeno stambeno pitanje. Boravak svakog čovjeka u Srebrenici sve nas dodatno ohabruje. Ministarstvo čini krajnje napore da olakša život ovim ljudima, to svjedočimo svakodnevnim njihovim prisustvom u ovom gradu i u ovom kraju kroz realizaciju različitih prijekata od značaja za održivost povratka - ističe Tabaković.

Suada Suljić, povratnica u Srebrenicu, kaže da je dugo čekala, ali da se osjeća sretno.

- Moramo biti strpljivi, svi mi koji živimo u Srebrenici. Ipak lijep je osjećaj kada živite u svom i na svom i dočekate da potpišete ugovor za svoj dom. Nadam se da će realizacija ići brzo - rekla je Suljić.

Potpisani ugovori s korisnicima su iz dva različita projekta, jedan je iz Saudijskog razvojnog fonda, a drugi se realizira iz budžeta Federacije BiH posredstvom ovog Ministarstva čija ukupna vrijednost iznosi oko 760 hiljada KM.

Kuće za povratnike u Srebrenici - 10. 7. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.