open-navfaktor-logo
search
Objavljena slika
Srceparajući trenutak: Prvi susret blizanaca nakon odvojenosti zbog liječenja od leukemije
Fotografija je nastala nakon što je Fox Parkin iz Plymoutha u Engleskoj odvojen od sestre Winter zbog liječenja od akutne promijelocitne leukemije
17.01.2020. u 15:19
get url
text
Blizanci

Tužna majka podijelila je srceparajuću fotografiju svojih trogodišnjih blizanaca kako se ljube nakon što je jednom od njih dijagnosticiran rijedak oblik leukemije.

Fotografija je nastala nakon što je Fox Parkin iz Plymoutha u Engleskoj odvojen od sestre Winter zbog liječenja od akutne promijelocitne leukemije (APL). Radi se o malignom oboljenju krvi koje napada imunološki sistem.

Njihovi roditelji Holly i Tom Parkin su prve simptome bolesti kod dječaka otkrili u oktobru 2019. godine, a oni su se vraćali uprkos uzimanju antibiotika. Na Božić je Holly primijetila zabrinjavajući osip na dječakovim nogama, te ga je odvela u obližnju bolnicu, gdje mu je ustanovljen APL.

- Winter i Fox su dobili skutere za Božić i obećali smo im da ćemo ih voditi u park kako bi se igrali. Skidala sam Foxovu pidžamu, kada sam primijetila osip na njegovim nogama. Pomislila sam na meningitis – ispričala je očajna majka.

U bolnici su doktori uzeli nalaze krvi i za nekoliko sati su dobili razočaravajuće vijesti. Dječak je prebačen u dječiju bolnicu u Bristolu, gdje mu je urađena biopsija koštane srži, kako bi se utvrdio tačan tip bolesti.

- Do tog trenutka smo se nadali da su doktori možda pogriješili, da Fox nema bolest koju su rekli da ima. Ali rezultati su pokazali da ima tip leukemije koja se zove APL. Radi se o veoma rijetkom oboljenju. U bolnici su nam rekli da takav slučaj nisu vidjeli godinama – kazala je Holly.

Od APL-a obolijevaju osobe svih životnih doba, ali se rjeđe pojavljuje kod djece mlađe od deset godina. Liječenje se provodi kombinacijom kemoterapije i drugih lijekova.

Foxa sada čekaju mjeseci liječenja, te je po prvi put u životu bio odvojen od sestre Winter. Tek ovog mjeseca su ovi blizanci napunili tri godine života.

Fox je započeo liječenje lijekom zvanim tretinoin, koji se oralno uzima preko kapsula dva puta dnevno, prije tretmana arsenik trioksidom, koji djeluje ubrzavanjem ubijanja malignih ćelija, te stimuliranjem zdravih krvnih zrnaca.

- Primao je taj lijek intravenozno po dva sata, pet dana zaredom, a zatim smo pauzirali. Sada tu terapiju prima dva puta sedmično, ukupno sedam sedmica – ispričala je majka Holly.

Trenutno je Fox u fazi koja je poznata kao indukcijska faza liječenja, koja ima za cilj uništiti što više malignih ćelija. Ona će trajati još sedam sedmice, kada će preći u fazu konsolidacije, u kojoj liječenje postaje jače kako se bolest ne bi vratila.

Nakon što ga je pogodio veći broj infekcija, imunološki sistem malog dječaka praktično ne postoji, što znači da njegovi roditelji moraju biti vrlo oprezni kome dozvoljavaju da ga posjeti u bolnici, što je značilo da se po prvi put u životu mora rastati od sestre Winter.

- Ona je došla za njihov treći rođendan, a željeli smo da situaciju za nju očuvamo što normalnijom. Ona zna da je njen brat u velikoj bolnici kako bi ozdravio, ali nisam sigurna da li tačno razumije o čemu se radi. Ranije nikada nisu proveli noć odvojeno, pa je bilo zaista teško – ispričala je Holly.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.