open-navfaktor-logo
search
Sekretar FIBA-e
Srčani udar: Umro jedan od vodećih ljudi svjetske košarke
Patrick Baumann je rođen 5. augusta 1967. godine u Švicarskoj, a košarkom se bavio kao igrač, trener i sudija
14.10.2018. u 15:14
get url
text


Visoki sportski dužnosnik, član Međunarodnog olimpijskog odbora i glavni sekretar FIBA-e Švicarac Patrick Baumann preminuo je u nedjelju u 51. godini nakon srčanog udara, tokom boravka na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu.

- Košarka je izgubila vođu, zagovornika i prijatelja i naše su misli s Patrickovom suprugom i njihovo dvoje djece u ovom tragičnom trenutku - stoji u službenom saopćenju FIBA-e.

Patrick Baumann je rođen 5. augusta 1967. godine u Švicarskoj, a košarkom se bavio kao igrač, trener i sudija, dok je 1994. godine ušao u Međunarodnu košarkašku federaciju kao advokat, a godinu dana poslije bio postavljen za zamjenika glavnog sekretara. 

Baumann je na dužnosti glavnog sekretara bio do 2003. godine do iznenadne smrti.  Od 2007. godine je bio članom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), u kojem je obnašao mnoge značajne dužnosti u evaluaciji kod izbora domaćina olimpijskih igara, kao i u koordinaciji s organizacijskim odborima u gradovima koji su izabrani za domaćine. Bio je imenovan predsjednikom Organizacijskog odbora Olimpijskih igara mladih 2020. godine, koje će biti održane u Lausannei.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.