Krčmar, Račić, Bajić, Nikola Ćuk i Nikola Ćuk su se početkom marta trebali pred Sudom BiH izjasniti o krivnji, no tada nisu došli na ročište.

Tužilaštvo BiH je u junu ove godine uputilo prijedlog Sudu za raspisivanje potjernice za njima, ali kako pojašnjavaju iz ove institucije, u međuvremenu je predmet ustupljen Srbiji.

- U toku postupka postojao je prijedlog za određivanje pritvora i raspisivanje potjernice, a kako je u međuvremenu predmet proslijeđen, potjernica nije raspisana - pojašnjavaju iz Državnog suda.

Njih peterica su ranije bili optuženi s Boškom Unčaninom, Draganom Despotom i Marinkom Miljevićem, ali je u odnosu na ovu trojicu postupak odvojen, te im je suđenje počelo početkom septembra ove godine.

Sud BiH je optužnicu za zločin u Velagićima potvrdio početkom decembra 2020. godine.

Prema optužnici koju je ranije pročitao tužilac Ahmed Mešić, stanovnici iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića, 1. juna 1992. krenuli su – sa bijelom zastavom – a na punktu u Velagićima zaustavili su ih Unčanin, Miljević, Despot, Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.) i drugi vojnici, te ih zatvorili u staru zgradu Osnovne škole "Radenko Vojić".

- U kasnim večernjim satima je zatočenim civilima naređeno da izađu ispred škole, te u namjeri da ih liše života, postrojili su ih u dva reda, a optuženi i ostali vojnici su stajali u polukrugu te otvorili vatru iz automatskog oružja i tom prilikom ubili najmanje 78 civila. Nakon toga su tijela prevezena kamionom, odakle su kasnije ekshumirana iz masovne grobnice Lanište 2 - naveo je tužilac, piše Birn.