open-navfaktor-logo
search
Potrebna disciplina
Srbijanski epidemiolog: Nije potrebno uvođenje 24-satne zabrane kretanja
Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak da uvođenje 24-satne zabrane kretanje nije potrebno, ukoliko građani budu disciplinirani.  
31.03.2020. u 12:42
get url
text

Kon je rekao da je preduvjet za uvođenje 24-satne zabrane kretanja "ozbiljno pogoršanje situacije" i naveo da to onda znači "nagli skok broja zaraženih i umrlih", prenosi Beta.

Epidemiolog je naveo da će se kroz pet ili sedam dana, koliko u 90 posto slučajeva traje inkubacija, vidjeti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posljedica zagušenja na institutu Torlak.

On je kazao da se teže posljedice zaraze virusom pojavljuju dvije sedmice poslije otkrivanja, što bi u slučaju skoka broja zaraženih značilo mnogo više ljudi na respiratoru, kao i onih kojima je život ugrožen. Podsjećamo, uvođenje strožijih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, najavio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.   

- Imamo najstrožije mjere u Evropi, ali se nećemo ustezati da iduće sedmice uvedemo dvadesetčetverosatni policijski sat na 14 dana, ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mjera, očekujte narednih dana tu odluku - rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.