open-navfaktor-logo
search
Vraćen roditeljima
Srbijanska policija pronašla otetog dječaka iz Stare Pazove u Vojvodini
Dječak je nepovrijeđen vraćen roditeljima, za koje mediji navode da su imućni i ugledni Pazovčani, vlasnici Zemljoradničke zadruge "Agroprom"
28.10.2019. u 13:32
get url
text

Policija u vojvođanskom mjestu Stara Pazova riješila je u nedjelju oko ponoći, poslije jednodnevne potrage, slučaj otmice trinaestogodišnjeg Petra Mitrovića, kojeg su četvero počinitelja držali zatočenog u napuštenoj vikendici, objavila je u ponedjeljak Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

Dječak je nepovrijeđen vraćen roditeljima, za koje mediji navode da su imućni i ugledni Pazovčani, vlasnici Zemljoradničke zadruge "Agroprom".

Kako nezvanično saznaje RTV, otmicu su počinili M. J., njegova dva sina, od kojih jedan maloljetan, i još jedan pomagač.

Sumnja se da su otmičari u subotu oko 23.30 sati u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi presreli trinaestogodišnjeg dječaka koji je vozio bicikl, oteli ga i vezali, a zatim putničkim automobilom odvezli u napuštenu vikendicu u naselju Belegiš, gdje su ga čuvali zatočenog.

- Vjerujemo da je razlog otmice bio da se pribavi materijalna korist od roditelja - naveo je direktor srbijanske policije Vladimir Rebić je za Radioteleviziju Srbije.

Istaknuo je da je porodica dječaka pomogla policiji da ga pronađe time što je dala prave informacije.

- Od neprocjenjive važnosti je da se prvo policija informira, a ne da se širi društvenim mrežama. Roditelji su dali "inpute", brat je procijenio da SMS poruka koju je razmjenjivao s Petrom nije kucao Petar, već neko drugi. U kasnijem razgovoru s majkom je rekao rečenicu koja je pokazala da nije ostao s društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici - rekao je Rebić.

U sljedećih sat vremena od trenutka kada je majka prijavila Petrov nestanak, angažirane su sve raspoložive patrole, odmah su obaviješteni viši javni tužilac, načelnik policije i ministar te je napravljen plan akcije.

Policiji su pomogle kamere jer je preko njih identificirano vozilo koje je moglo biti korišteno u otmici.

- Dječak nije bio vezan, ali je boravio 20 sati u nehumanim uvjetima - rekao je direktor policije, i dodao da nije bio mučen i nije imao vidljive povrede.

Pored roditelja, školskih kolega i brojnih Pazovčana otetog dječaka u nedjelju navečer dočekao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Svi otmičari su iz Stare Pazove i protiv njih će biti podnijeta krivična prijava.

Mediji prenose ocjenu policije da su otmice djece u Srbiji veoma rijetke, ali da se svaki slučaj s posebnom pažnjom procjenjuje, prenosi Hina.

Fondacija "Tijana Jurić" pokrenula je koncem septembra inicijativu za uvođenje "Amber Alerta", sistema za obavještavanje javnosti u slučaju nestalog djeteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.