open-navfaktor-logo
search
Gasifikacija
Srbijagas preuzeo Bijeljina-gas i radit će projekat vrijedan 60 miliona KM
Kompanija Srbijagas u aprilu 2019. godine kupila je 79,29 posto udjela u kompaniji Bijeljina-gas koja je osnovana 2009. godine radi gasifikacije  Bijeljine
17.08.2019. u 10:34
get url
text

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je da Javno preduzeće Srbijagas preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas iz Bosne i Hercegovine.

Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71 posto kapitala ostat će u vlasništvu Grada Bijeljine, navodi se u saopćenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

U Bijeljina-gasu su potvrdili za Faktor da je došlo do preuzimanja preduzeća, ali da ostaje sve isto od broja zaposlenih radnika, samo je došlo do promjene na rukovodećim funkcijama i imenovana je nova direktorica Blaženka Mandić, koja je bila zamjenik direktora Srbijagasa. Formiran je i Upravni odbor u kojem Grad Bijeljina ima jednog, a Srbijagas četiri člana.

Kompanija Srbijagas u aprilu 2019. godine kupila je 79,29 posto udjela u kompaniji Bijeljina-gas koja je osnovana 2009. godine radi gasifikacije grada Bijeljine.

Bijeljinski advokat Miloš Stevanović, koji je postao savjetnik generalnog direktora kompanije Dušana Bajatovića iz Srbijagasa, prilikom potpisivanja ugovora o prodaji Bijeljina-gasa izjavio je da se kroz "energetski sektor potvrđuje snaga veza RS-a i Srbije".

-Srbijagas ima namjeru da završi projekat gasifikacije Bijeljine vrlo brzo, a strategija kompanije je dugoročnija i obuhvata širenje poslovanja u regionu- dodao je Stevanović.

Gasovod od Šepka do Bijeljine dug je 24 kilometra, a vrijednost projekta gasifikacije u Bijeljini je oko 60 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.