open-navfaktor-logo
search
Beograd
Srbija zabranjuje izvoz brašna, pšenice, kukuruza i jestivog ulja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će od četvrtka biti zabranjen izvoz brašna iz Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).  
08.03.2022. u 22:31
get url
text

On je u intervjuu na televiziji B92 rekao i da će od četvrtka biti zabranjeni izvoz pšenice, kukuruza i jestivog ulja. Vučić je rekao da će te namirnice Srbija imati i za sebe i za region.

On je dodao i da će država na sebe preuzeti 90 posto rasta cijena goriva i da će u narednih mjesec i po subvencionisati gorivo za poljoprivrednike kako bi im cijena ostala ista kao i 8. marta, te da će gorivo po toj cijeni u vrijeme sjetve poljoprivrednici moći da kupe na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS).

Vučić je kazao da će se država starati i da cijena goriva za građane ne raste previše i da će se odreći 20 posto ukupne akcize na gorivo kako bi mogla da stabilizuje cijenu goriva.

On je rekao da su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija donijele odluke da prestanu da uvoze rusku naftu i gas i da Srbija čeka odluku Evropske unije. Ako EU odluči da zabrani uvoz svih energenata iz Rusije, onda je Srbija u problemu odakle da nabavi naftu i gas i da je NIS tražio uvoz iz trećih zemalja.

Kako je rekao, ako dođe do uvoza iz trećih zemalja, država će naftu izuzeti od carina, kako bi omogućila snabdijevanje cijelog tržišta.

- Meni ovo liči na smak svijeta u ekonomskom smislu - rekao je Vučić govoreći o situaciji u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.