U pitanju je Odluka Vijeća EU 2022/579, koja je donesena 8. aprila. Dvije sedmice kasnije, 22. aprila, na sajtu Vijeća objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina, prenosi portal European Western Balkans.

Koliko je poznato, ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini. Ona se u martu uskladila sa Odlukom Vijeća EU kojom se produžava važenje restriktivnih mjera bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014.

Ovo je bio prvi put da se Srbija usklađuje sa sankcijama oko Ukrajine, doduše koje nisu direktno povezane sa ruskom agresijom na ovu zemlju koja je započeta 24. februara.

Srbija je do sada u Ujedinjenim nacijama podržala tri rezolucije koje su u vezi sa ratom u Ukrajini - rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, rezoluciju kojom se od Rusije zahtjeva momentalni prekid rata, kao i isključivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Ipak, zvaničnici Srbije odbijaju mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.