open-navfaktor-logo
search
Za vojsku i policiju
Srbija proizvodi novo borbeno vozilo, "kurjak" će, tvrde, biti bez premca u svijetu
Zamišljen kao izvidjačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo, moći će da "preskoči" rov širine 1,5 m, vertikalnu prepreku visoku 60 cm i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 km/h
18.08.2019. u 09:32
get url
text
Borbeno vozilo kurjak

Kompanija namjenske industrije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju višenamjenskog borbenog vozila "kurjak".

To će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamjenskih vozila u svijetu, prenosi b92, pozivajući se na pisanje "Večernjih novosti".

Navodi se da će "kurjak" imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na čas.

- Sveukupno, performanse "kurjaka" za trećinu su bolje od svih konkurenata u sijvetu", kažu u "Srboautu", navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom "ADG mobiliti" iz Južne Afrike. Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 mjeseci biti napravljeni prvi primjerci.

"Kurjak" zamišljen kao izvidjačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevozit će osam vojnika. Pogon šest puta šest i nezavisno vješanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima. Kako navodi b92, moći će da "preskoči" rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 km/h.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.