open-navfaktor-logo
search
FIBA objavila
Srbija predvodi listu favorita na Mundobasketu u Kini
Čudno je na poziciji favorita vidjeti bilo koju drugu reprezentaciju osim SAD-a, međutim, FIBA je vjerovatno odlučila favorizovati Srbiju koja je snagu pokazala osvajanjem Akropolis kupa
25.08.2019. u 15:08
get url
text

Desetak dana prije početka Svjetskog prvenstva u košarci Međunarodna košarkaška asocijacija (FIBA) objavila je novu listu favorita za titulu prvaka, a možda i nije toliko iznenađenje da je za prvog favorita postavljena selekcija Srbije.

Čudno je na poziciji favorita vidjeti bilo koju drugu reprezentaciju osim SAD-a, međutim, FIBA je vjerovatno odlučila favorizovati Srbiju koja je snagu pokazala osvajanjem Akropolis kupa, gdje je u finalu saladala moćnu selekciju Grčke predvođenu braćom Giannisom i Thanasisom Antetokounmpom.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević na raspolaganju će imati neke od najboljih košarkaša svijeta poput centra Denver Nuggetsa Nikole Jokića, dvojca Sacramento Kingsa Nemanje Bjelice i Bogdana Bogdanovića i plejade košarkaša koji nastupaju po najvećim evropskim klubovima. Jedini problem za Srbiju predstavljat će nedostatak Miloša Teodosića, jednog od najboljih plejeva Evrope koji se nedavno povrijedio.

Ovakvom omjeru snaga kumovao je i veliki broj otkaza u reprezentaciji SAD-a, koju mnogi ne vide na svjetskom tronu u ovakvom sastavu. Ljubitelji košarke upoznati su s činjenicom da Amerikanci ne pridaju veliku važnost svjetskim prvenstvima, zbog čega i ne čudi da su selektoru Greggu Popovichu nastup otkazale gotovo sve velike zvijezde NBA lige.

SAD je zbog toga rangiran na drugo mjesto odmah iza Srbije, međutim, svaka ekipa koja potcijeni igrače kalibra Kembe Walkera, Donovana Mitchella ili Khrisa Middletona neće se dobro provesti na parketu.

Dalje, FIBA je na treće mjesto uvrstila selekciju Španije, koja je u prijeteljskom meču izgubila od selekcije SAD-a, ali Amerikanci su imali odličan šut s vanjskih pozicija, tako da taj poraz ne more značiti realan odnos snaga ove dvije selekcije. Španija je već dugi niz godina u vrhu svjetske košarke, a teško je izbrojati koliko Ricky Rubio, Juancho Hernangomez, Willy Hernangomez, Marc Gasol, Rudy Fernandez i Sergio Llull zajedno imaju osvojenih trofeja.

Možda se neki neće složiti da se selekcija Francuske nalazi na četvrtom mjestu ispred petoplasirane Grčke, ali FIBA je odlučila da su Francuzi u ovom trenutku bolji tim, iako za Grčku igra jedan od najboljih košarkaša današnjice, MVP NBA lige iz Milwaukee Bucksa - Antetokounmpo.

Vjerovatno je presudio sastav Francuske za koji nastupaju neki od najboljih košarkaša Evrope, a mnogi igraju za NBA timove. Iskustvo je također jača strana Francuske, jer igrači poput Nicolasa Batuma, Evana Fourniera ili najboljeg defanzivca NBA lige Rudyja Goberta, iza sebe imaju iskustvo igranja velikih utakmica.

Grčkoj će nedostajati plej Kostas Sloukas koji se prije par dana povrijedio, ali pitanje je da li bi Sloukas igrao od početka utakmice pored svestranog Nicka Calathesa. Pokretačka snaga ekipe će biti braća Antetokounmpo, a kada njima pridodate vrhunske igrače Evrope, poput Calathesa, iskusnog Ioannisa Bourousisa, Georgiosa Printezisa i drugih, jasno je da Grčka može do samog kraja turnira u Kini.

Od šestog mjesta pa nadalje treba izdvojiti uvijek moćnu selekciju Litvanije, jednu od rijetkih zemalja svijeta koja favorizuje košarku o odnosu na nogomet. Litvanija uvijek ima vrhunske igrače i stil igre koji može pomrstiti račune svim protivnicima.

Snažne ekipe imat će Argentina i Rusija, koje bi mogle tražiti iznenađenje na ovom turniru, a možda je još veće iznenađenje da je Italija, s igračima poput Marca Belinellija, Luigia Datomea i Danila Gallinarija uvrštena tek na 13. mjesto jakosne liste.

Snažne ekipe na ovom takmičenju imat će i selekcije Kanade i Australije. Oba tima u svom sastavu imaju dobre košarkaše, Australija čak veliki broj NBA igrača poput Arona Baynesa, Joa Inglesa, Pattyja Millsa i Matthewa Dellavedove. Ipak, teško je očekivati da se ove selekcije mogu boriti za medalju.

Grupna faza takmičenja počinje 31. augusta utakmicom Angola - Srbija. Reprezentacije su podijeljene u osam grupa po četiri ekipe, a po dvije najbolje ekipe napredovat će ud drugu fazu takmičenja, gdje će se formirati četiri grupe s po četiri ekipe. Po dvije najbolje ekipe iz te faze takmičenja plasirat će se u četvrtfinale.

Veliko finale će biti odigrano 15. septembra u Pekingu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.