open-navfaktor-logo
search
Dogovor
Srbija povlači odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore
Premijerka Srbije Ana Brnbić izjavila je večeras da je na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da će Srbija unilateralno povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.
29.11.2020. u 19:40
get url
text

Brnabić je novinarima poslije sastanka s predsjednikom Srbije i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem ukazala da je Srbija jučer donijela odluku da ambasadora Crne Gore u Srbiji proglasi za personu non grata i zatražila da ambasador u roku od 72 sata napusti Srbiju, zbog toga što je ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen za personu non grata.

Ona je rekla da je predsjednik Vučić rekao da razumije odluku, jer je ona u skladu sa svim diplomatskim protokolima i da je Srbija uzvratila recipročnim mjerama na protjerivanje njenog ambasadora i da je Vučić rekao da su konvencije važne, ali da je život još važniji i da je prijateljstvo sa Crnom Gorom važno.

VEZANI TEKST - Ambasador Crne Gore proglašen personom non grata u Srbiji, u 72 sata mora napustiti zemlju

Dodala je da su razgovarali i s predstavnicima Srba u Crnoj Gori.

Brnabić je istakla da kada postoji neslaganje u izjavama koje je dao ambasador Srbije u Crnoj Gori može biti povod za protestnu notu, ali ne i protjerivanje ambasadora.

- Djeluje kao da se u Podgorici samo nešto očekivalo da se desi da bi se pojavio razlog da izbace našeg ambasadora i za dodatna neprijateljstva ili neprijateljski akt. Mi ne želimo da imamo neprijateljski akt prema Crnoj Gori - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da joj je žao što se u Crnoj Gori sve češće prekraja historijska činjenica i govori da je Srbija bila okupator u Prvom svjetskom ratu.

- Ali mislimo da moramo pokušati da damo šansu partnerstvu, prijateljstvu i saradnji - poručila je Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će se večerašnja odluka protumačiti kao akt dobre volje i da će Srbija i Crna Gora gajiti sve bolje odnose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.