open-navfaktor-logo
search
Potpisano 287 ugovora
Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara
Srbija je pošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od jedne milijarde i 318 miliona dolara, što predstavlja iznos veći od ukupne vrijednosti svih nabavki od kraja 2016. godine, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije (VS).
11.08.2022. u 12:09
get url
text

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, iznos ugovorenih nabavki naveden je u izvještaju o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je da se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih s 31 zemljom.

- Podaci nisu precizirani kada se radi o dijelu iznosa tih ugovora namjenski za VS, ali relevantni su za procjenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabavke strategijski važnih sredstava vojne namjene i u toj listi je praktično svo naoružanje i vojna oprema - navodi se u tekstu.

VEZANI TEKST - Vučić se pohvalio: Nalazimo se u veoma složenom okruženju, treba nam jaka Vojska Srbije

Portal dodaje da su neki od ugovora potpisani za potrebe domaće proizvodnje u fabrici Borbeni složeni sistemi i ostalima koje su u 100 procentnom vlasništvu Jugoimpor-SDPR. Indirektno, to su također nabavke za VS jer, naprimjer, borbena vozila Lazar 3 i Miloš koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe pokreće američki motor i imaju francusko nezavisno oslanjanje.

- Dramatičan rast nabavki naoružanja podrazumijeva nove velike ugovore. Bitan partner bila je Rusija od koje su naručena četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna Mi-17V-5, dvije baterije sistema protivzračne odbrane Pancir-S1M, sistemi za protivelektronska dejstva i borbu protiv dronova i tako dalje - dodaje se.

Podseća se i da je zvanično najavljeno da će biti nabavljeni radari iz Francuske GM400, GM200 i GM60 za sistem zračnog osmatranja i javljanja i za jedinice protivzračne odbrane, prenosi Nova.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.