Uprkos tome što je dostupno više vrsta vakcina, program vakcinisanja u Srbiji zastao je pošto je vakcinisano nešto više od 40 posto od sedam miliona stanovnika.

Srbija ima u prosjeku više od 6.500 zaraženih na dan u posljednje dvije sedmice, prema podacima AFP-a, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika, daleko najviše u svijetu.

Premda su nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i socijalno distanciranje obavezni, to se slabo ili nikako kontrolira. Poštovanje pravila stvar je individualnog izbora.

- Ne zabrinjava me virus, imao sam ga prošle godine, nije bilo strašno - rekao je 20-godišnji student ekonomije Marko u prepunom beogradskom baru.

Ljekari traže od vlade da uvede strožije mjere poput ograničavanja radnog vremena neesencijalnih poduzeća i uvođenja Covid-propusnica, što bi ograničilo društvene aktivnosti onih koji se još nisu vakcinisali. 

Razmišljajući o tome sedmicama, premijerka Ana Brnabić napokon je od toga odustala, smatrajući da disciplinu nije moguće nametnuti.

- Propusnice nije moguće kontrolirati, a ni nošenje maski u zatvorenim prostorima - kazala je na nedavnoj press konferenciji.

- Imamo lijek za ovo... A to je vakcinisanje. 

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon, član vladine radne grupe za pandemiju, ne može vjerovati da vlada ne želi uvesti strožije mjere.

- Ne mogu shvatiti što sam upravo čuo - rekao je nakon kriznog sastanka radne grupe, optužujući donositelje odluka za "opstrukciju".

Predsjednik sindikata ljekara Rade Panić povezuje vladino oklijevanje s izborima idućeg proljeća i velikim utjecajem antivaksera.

- Antivakseri su stvorili problem, ali vlada ga ne želi riješiti zbog izbora - rekao je Panić za AFP.

- Poruka je da smo svi prepušteni sebi samima... Puko preživljavanje.

AFP je zatražio intervju u vladi, ali nije dobio odgovor.

Pored problema provedbe epidemioloških mjera, Srbija teško uspijeva nagovoriti mlade da se vakcinišu. Kako je kazala premijerka, vakcinisalo se samo 22 posto mladih u dobi od 18 do 30 godina.

Zdravstvene propusnice pomogle su da se mlade nagovori na vakcinisanje u zemljama poput Francuske, ali Brnabić vjeruje da su mladi u Srbiji drugačiji.

- Kad bi čuli da je netko krivotvorio propusnicu da bi ušao u bar ili noćni klub, to bi postalo cool i svi mladi bi pokušali dokazati da to mogu i oni učiniti - kazala je.

Panić, koji radi kao anesteziolog u Covid-bolnici, rekao je da su ljekari "preopterećeni", a premijerku smatra "diletanticom".