open-navfaktor-logo
search
Razvoj tržišta
Srbija i Slovenija osnivaju prvu regionalnu berzu struje
Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije, zajedno sa EPEX SPOT-om, uspostavit će prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu. 
05.04.2022. u 16:11
get url
text

Novi pravni subjekt "Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije - ADEX" će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope (CSEE),  navodi se u saopćenju Elektromreže Srbije. 

Elektro-Slovenija (ELES), Elektomreža Srbije (EMS)  i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a.

- Ovo izvanredno dostignuće dodatno će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv "role model" za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi - izjavila je generalna direktorica EMS-a, Jelena Matejić. 

Novoosnovana berza električne energije ADEX, imaće poslovno sjedište u Ljubljani i glavne stalne kancelarije u Ljubljani i Beogradu.

- Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, osiguravamo najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rješenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost - rekao je generalni direktor ELES-a, Aleksandar Mervar. 

ELES, EMS i EPEX SPOT su, kako se navodi u saopćenju, u poodmaklim razgovorima i sa MAVIR-om, mađarskim operatorom prenosnog sistema.

- Intenzivno sarađujemo sa našim partnerima, kako bi se i HUPX, mađarska berza električne energije, u što kraćem roku pridružila ADEX-u - rekao je i Andras Biczok, glavni izvršni direktor MAVIR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.