open-navfaktor-logo
search
Ambasadori država
Srbija i Hrvatska podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH
Ambasadori Hrvatske i Srbije u Ujedinjenim narodima su na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kazali kako podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
03.11.2021. u 22:17
get url
text

Hrvatski ambasador pri UN-u Ivan Šimonović kazao je na početku kako Hrvatska podržava nastavak rada EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kao i rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Naglasio je kako Hrvatska nastavlja podržavati ''suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda''.

- Trenutni Izborni zakon sprečava Hrvate da izaberu svoje legitimne predstavnike i pruža šansu za izborni inženjering. Izborni zakon mora biti promijenjen. Te promjene, kao i ustavni okvir mora dovesti do ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana. Konsenzus o izmjenama izbornog zakona treba postići prije izbora 2022. godine što bi relaksiralo situaciju u BiH. Ohrabrujemo političke lidere da preuzmu odgovornost za sudbinu zemlje - kazao je Šimonović.

Dodao je kako Hrvatska nastavlja sa političkom i praktičnom podrškom BiH, pruža pomoć kod prirodnih nepogoda, infrastrukturnih i drugih projekata.

Nemanja Stevanović, ambasador Srbije pri UN-u je kazao kako ''Srbija očekuje da međunarodna zajednica zauzme prema BiH jedan balansiran i nepristran pristup''.

- Vjerujemo da odluke o BiH trebaju biti donesene konsenzusom u Vijeću sigurnosti - kazao je govoreći o visokom predstavniku u BiH.

Dodao je da Srbija podržava, kao garant Dejtona, suverenitet i teritorijalni integritet.

- Podržavamo svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Srbija održava dobru saradnju s Republikom Srpskom zasnovanom na sporazumu o posebnoj saradnji. Srbija podržava sve zemlje u njihovim naporima da se pridruže EU. Spremni smo maksimalno pomoći da se BiH priključi EU. Primjer je Otvoreni Balkan - kazao je Stevanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.