open-navfaktor-logo
search
Nove mjere
Srbija: Gužve na granicama zbog posebnog zdravstvenog nadzora, ljudi se masovno vraćaju kući
Na Graničnom prijelazu Špiljani, između Srbije i Crne Gore, na ulazu u Srbiju, od jutros su pojačane gužve.
18.09.2020. u 17:33
get url
text

Gužve uglavnom stvaraju automobili državljana Republike Srbije koji se zbog mjera pojačanog nadzora koje, kako je ranije najavljeno, stupaju na snagu danas od 18 sati, vraćaju u svoju zemlju.

Nove epidemiološke mjere podrazumevaju pojačan nadzor u narednih deset dana nad državljanima Srbije koji dođu iz neke od zemalja sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Među tim zemljama je i Crna Gora, odakle je tokom dana zabilježen velik priliv automobila na graničnim prijelazima.

Mnogi državljani Srbije su prekinuli godišnji odmor kao bi ispoštovali preporuke Kriznog štaba da se vrate u Srbiju prije 18 sati, kako bi izbjegli evidenciju i nadzor.

Na Graničnom prijelazu Špiljani saznali smo da oni od ponoći prilikom pasoške kontrole, državljanima Srbije koji se vraćaju u zemlju, uručuju list sa obavještenjem kojim se građani informišu o obavezi javljanja kovid ambulanti ili Zavodu za javno zdravlje u toku 24 sata od momenta prelaska državne granice. Na listu u koji je reporter AA imao uvid navodi se da građani treba da se prijave i na sajt www.e-zdravlje.gov.rs. kako bi obavili test samoprocjene simptoma COVID-19.

Državljani Srbije sa kojima smo razgovarali prilikom ulaska u zemlju na Graničnom prijelazu Špiljani boravili su na crnogorskom primorju. Za AA kažu da su bijesni jer su uglavnom prekinuli odmor kako bi izbjegli mjere za koje ne znaju ni šta tačno znače, ali da su ipak obuhvaćeni novim pravilima.

- Trebao sam da se vratim sa porodicom u Prokuplje u nedjelju navečer. Bili smo u Budvi i prekinuli smo odmor kako bi se vratili kući, da nas ne stave u taj nadzor od deset dana. Kada sam došao na granični prijelaz, dočekao me je šok. Prvo gužve, a onda i saznanje da moramo da se javimo ljekaru i budemo pod mjerama deset dana - ispričao je Đorđe Anđelković iz Prokuplja.

- Došao je jedan policajac da uzima dokumente kao bi se ubrzao prelazak granice i rekao da će nam dati i obavještenje o novim mjerama koje se primjenjuju od ponoći. Nisam mogao da vjerujem, mi smo zbog toga i požurili da se vratimo. U Sutomoru nisu htjeli da nam vrate novac za smještaj u apartmanima koje smo unaprijed platili do 24. septembra - kaže Vladimir Petrović iz Niša.

Podsjećamo, period nadzora traje deset dana. Desetog dana od povratka iz inostranstva mjere prestaju da važe za građane koji prilikom prvog testa samoprocjene na sajtu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu.

Test samoprocjene potrebno je uraditi još jednom, desetog dana, a ako rezultati pokažu da nema opasnosti od koronavirusa, zdravstveni nadzor prestaje da važi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.