Dačić je, koristeći staru narodnu izreku, pokušao da naglasi službeno stajalište i crvenu liniju Beograda u pregovorima o rješenju kosovskog pitanja.

On je novinarima u ponedjeljak u Beogradu rekao kako iz Prištine svakodnevno stižu različite poruke koje "nemaju veze s realnošću".

Srbijanski ministar vanjskih poslova ponovio je da se Srbija u slučaju Kosova zalaže za kompromisno rješenje, a za izjave kosovskog predsjednika Hashima Thacija o tome da bi Kosovo pripojilo tri većinski albanske općine na jugu Srbije rekao, da Thaci "mora nešto pričati, jer ga sa svih strana napadaju", prenosi Hina.

- Oni neće pričati o korekciji (granica), a hoće Preševo i Bujanovac!? Mnogo su pametni! A znate kad će to biti da Kosovo uđe u UN, da ih priznamo kao državu, da upotrijebim narodnu izreku - "kad na vrbi rodi grožđe", prenosi RTS Dačićevu izjavu novinarima u grčkoj ambasadi u Beogradu.

Dačić je rekao kako su u međunarodnoj zajednici "oni koji su priznali Kosovo i pravili aranžmane s Martijem Ahtisarijem, sada zaprepašteni zato što se razgovara o granicama".

- A prvi su proglasili Kosovo za državu i narušili integritet Srbije - rekao je Dačić.

On je upitao što albanska strana, nakon prijedloga iz Beograda, nudi kao svoje viđenje rješenja.

- Mi smo ponudili neke prijedloge, a pošto su oni protiv korekcije granica, što oni predlažu nama - upitao je Dačić.

On je ocijenio kako Priština želi da Srbija prizna državu Kosovo, a da zauzvrat da Zajednicu srpskih općina samo za sjever Kosova, gdje su Srbi u većini.

- Ja kažem - zaboravite, od toga nema ništa - naglasio je Dačić.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci ocijenio je ranije, u autorskom tekstu na svojoj internetskoj stranici, da međunarodna zajednica ne može natjerati Srbiju da prizna neovisnost Kosova.

- Neko može reći da Srbija treba priznati Kosovo, bez uvjeta i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, mislite li da ćemo mi uvjeriti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Njemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje - mislite li da će one uvjeriti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovno je odgovor – ne - napisao je Thaci.