open-navfaktor-logo
search
Prijem na obuku
Srbija: Bošnjaci traže poništavanje rezultata konkursa za nove vatrogasce
Na konkursu za prijem na obuku novih pripadnika Vatrogasne službe u Srbiji primljeno je 290 kandidata, a nijedan među njima nije bošnjačke nacionalnosti na šta su ukazali Bošnjačko nacionalno vijeće i bošnjačke stranke u Sandžaku.
06.10.2022. u 15:52
get url
text
Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Jasmina Curić

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić rekla je danas u Novom Pazaru da ovo tijelo godinama unazad ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u oblasti zapošljavanja u ustanovama s javnim ovlaštenjima, naročito kada su u pitanju policija i vatrogasna služba.

- Često kod predstavnika domaćih i javnih institucija navodim da je za Bošnjake neprihvatljivo da ih u sredinama u kojima su procentualno zastupljeni 80 ili 90 posto u policiji bude zaposleno maksimalno do deset procenata. Posebno smo za primjer uzimali vatrogasnu službu gdje imamo podatak od prošle godine da je od 44 zaposlenih, samo četvero Bošnjaka. Sami vidite koji je to procenat. Ovo isto sam govorila na sastancima republičkog Nacionalnog savjeta koji predvodi premijerka Srbije Ana Brnabić, ukazivala sam na to šta nas Bošnjake muči i pozivala državne organe da zajedno s BNV-om radimo na izgradnji povjerenja poštujući Ustav i zakone, kako bi se Bošnjaci osećali ravnopravno - rekla je ona.

Nakon što su BNV i političke stranke SDA, SDP i SPP reagovale kada je objavljen spisak primljenih kandidata, tražeći da se takva odluka promjeni, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova čiji je ministar Aleksandar Vulin. U tom dopisu se navodi da ministar unutrašnjih poslova ni na koji način ne može da utiče na to ko će od prijavlјenih kandidata po bilo kom konkursu MUP-a biti primlјen u radni odnos ili na osnovnu obuku i da nacionalna pripadnost nikada nije bila uslov za prijem u MUP Republike Srbije.

- Kriterijumi za prijem na obuku u vatrogasno-spasilačke jedinice su vrlo jasni. Budući vatrogasci prvenstveno moraju biti zdravi i psihofizički sposobni da izdrže teške uslove posla vatrogasca-spasioca. Moraju biti sposobni da izdrže izuzetan fizički napor čak i u dužem vremenskom period i u ekstremnim uslovima rada, moraju biti psihički stabilni i u mogućnosti da brzo i racionalno donose odluke i pravovremeno i adekvatno reaguju i u stresnim situacijama s kojima se vatrogasci svakodnevno suočavaju. Veoma je važna sposobnost uklapanja u kolektiv, jer posao vatrogasca zahteva timski rad - navodi se u dopisu MUP-a.

Curić je kazala da Pravilnik o kriterijumu izbora kandidata direktno demantuje ministra Vulina. Ona je rekla da se u tom dokumentu navodi da ministar odlučuje o prijemu.

- U tom Pravilniku jasno piše da, u skladu s potrebama i principom nacionalne zastupljenosti, ministar može donijeti odluku da se na osnovnu obuku pripadnika vatrogasne službe primi dodatni broj učesnika konkursa koji su ispunili uslove. Smatramo da Bošnjaci ne zaostaju ni psihički ni fizički za drugim narodima i pozivamo ministra da iskaže volju i promijeni ovu odluku, i da zajedno s BNV-om stvori uslove da se Bošnjaci osećaju sigurno i ravnopravno i da ovu zemlju osećaju svojom - rekla je ona Curić i dodala da se moraju poštovati Ustav i zakoni Srbije i da su državni organi dužni da propisuju afirmativne mjere kako bi pripadnike nacionalnih manjina ohrabrili da se prijavljuju na konkurse i kako bi se osjećali ravnopravno u društvu.

Zakon o zaposlenim u javnim službama kaže da se prvenstvo daje pripadnicima nacionalnih manjina u slučajevima kada kandidati ostvare isti broj bodova ili imaju iste kvalifikacijske sposobnosti.

- Ističem da pravilnik o kriterijuma o izboru kandidata direktno demantuje ministra da on nije taj koji bira kandidate i da ne učestvuje u tome - kazala je Curić i dodala da je od nadležnih organa zatražila informaciju koliko se Bošnjaka prijavilo na ovom konkursu.

Uvidom u rezultate konkursa može se zaključiti da su iz Novog Pazara na obuku primljena četiri kandidata, isto toliko iz Brodareva, dva iz Prijepolja i po jedan iz Sjenice, Tutina i Priboja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.