open-navfaktor-logo
search
Protestovali
Srbi suspendovali učešće u kosovskim institucijama
Nekoliko hiljada Srba danas je mirno protestovalo u Gračanici, protiv kako su istakli "institucionalnog nasilja" koje nad njima sprovode kosovske institucije, koje im onemogućavaju da glasaju na srbijanskim izborima 3. aprila.
25.03.2022. u 14:31
get url
text

Glavni transparent na protestnoj šetnji kroz centar Gračanice bio je "Mirom protiv Kurtijevog nasilja", a učesnici protesta iz svih srpskih općina južno od rijeke Ibar nosili su i parole na kojima je pisalo "Stop Kurtijevom teroru", "Samo hoćemo naša ljudska prava", "Evropo zaustavi Kurtijevo iživljavanje", i druge...

U ime okupljenih medijima se obratio Dilibor Jevtić, potpredsjednik Srpske liste i gradonačelnik Štrpca, koji je saopćio da su predstavnici Srba suspendovali rad u kosovskim institucijama.

- Svi tužioci i sudije Srbi jutros su napustili kancelarije nakon suspenzije predsjednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i svi politički predstavnici Srba suspenduju svoj rad sa jasnom porukom da se prava poštuju i da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad nama - kazao je Jevtić.

Istakao je da je Srbima onemogućeno da iskoriste svoje pravo glasa na srbijanskim izborima, te da time kosovska vlast želi da ponizi Srbe i protjera ih sa ovih prostora. Srbi, naveo je, žele da se bore demokratskim putem, ali traže institucionalnu zaštitu.

- Poručujemo da nam je cilj, želimo da se borimo demokratski i da je odgovornost na svima kako onima koji danas čine vlast u Prištini, tako i na predstavnicima međunarodne zajednice od koje tražimo institucionalnu zaštitu - kazao je Jevtić.

Jevtić je rekao i da su iste poruke prenijete i sa protesta održanog u Sjevernoj Mitrovici, te da će kosovski Srbi nastaviti konsultacije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zbog učešća na sastanku kod Vučića u Beogradu, Sudsko vijeće Kosova suspendovalo je jučer predsjednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović. Policijski inspektorat Kosova također je saopćio da razmatra pitanje učešća pripadnika kosovske policije na sastanku u Beogradu.

Povodom suspenzije Ljiljane Stevanović, srbijanski predsjednik ocijenio je da je premijer Kosova Albin Kurti riješio da napadne Srbe i sruši mir, te da je zbog kršenja Briselskog sporazuma taj sporazum više ne postoji.

Stevanović je sa mnogo drugih političkih i institucionalnih predstavnika kosovskih Srba 22. marta prisustvovala sastanku u Beogradu kod Vučića na kome se razgovaralo o odluci Vlade Kosova da ne dozvoli održavanje izbora u Srbiji na teritoriji Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Vlada Kosova nije odlučila da se srbijanski parlamentarni i predsjednički izbori ne održe na Kosovu 3. aprila, već da ne postoji prethodni sporazum između Kosova i Srbije o njihovom održavanju. Kurti je kazao i da nije pristao da se dogovor zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu Beograda i Prištine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.