Četvrtak, 09.02.2023.

Sramotno ponašanje: Bacaju smeće oko svojih radnji na Baščaršiji

Općina Stari Grad Sarajevo upozorava privrednike na Baščaršiji da se više neće tolerisati njihovo razbacivanje smeća. U neposrednoj blizini parka u ulici Ćurčiluk mali bb ostavljaju se velike količine otpada na saobraćajnicu u ulici Zelenih beretki, što je zabilježeno sinoć, ali i u prethodnim danima.

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći svi vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora ili prostora za druge namjene dužni su otpad iznositi u tačno određenim vremenskim terminima utvrđenim programom odvoza otpada. Program odvoza otpada utvrđuje KJKP Rad, gdje nam je potvrđeno da ova lokacija ni u kom slučaju nije predviđena za odlaganje otpada, te da se radi o nemaru i samovolji pojedinaca, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

KJKP Rad je potvrdio da ovo komunalno preduzeće ima obavezu odvoza otpada koji privredni subjekti na Baščaršiji (na dijelu između tramvajskih šina) trebaju ostavljati ispred svojih objekata, isključivo u terminu od 22-02 sati svakodnevno, te da se pridržavaju utvrđenog programa, ali da su prinuđeni svake noći, a često i ujutro odvoziti otpad sa nedozvoljene lokacije zbog nepridržavanja privrednih subjekata.

Nepropisno odlaganje otpada na ovoj lokaciji intenzivirano je u vrijeme kada Općina Stari Grad Sarajevo radi na uređenju parka u ulici Ćurčiluk mali bb i ulaže napore, ali i novac da se ovaj park dovede u zadovoljavajuće stanje i služi svojoj svrsi. Imajući u vidu da su na lokaciji postavljene i dvije velike kante za otpad koje gotovo da se i ne koriste, s pravom se pitamo da li se ovdje radi o slučajnosti, nemaru i nekulturi ili o svjesnoj opstrukciji projekata koje realizuje ova lokalna samouprava.

Obavještavamo privredne subjekte da je Općina Stari Grad Sarajevo već poduzela zakonom predviđene mjere i ovaj slučaj prijavila policiji koja će utvrditi ko su počinioci. Ukoliko dođe do ponavljanja ovog prestupa, Općina Stari Grad Sarajevo će javno objaviti imena i nazive privrednih subjekata koji nepropisno odlažu otpad, a svaki sljedeći prekršaj sankcionisat će nadležna inspekcija.

Skreće se pažnja svim fizičkim i pravnim licima u Starom Gradu da vode računa o javnoj higijeni ulica u kojima žive ili djeluju i pridržavaju se zakonskih propisa. Općina Stari Grad je aktivno uključena u ovo pitanje, posebno u toku ljetne turističke sezone, te uposlenici Službe za komunalne poslove i investicije i Sektora za tehničke poslove učestvuju u održavanju javnih zelenih površina, a sa nadležnim KJKP Rad koordinira se redovno noćno pranje ulica kako bi bile u zadovoljavajućem stanju. Od građana se očekuje odgovorno ponašanje jer čiste i uredne ulice Općine Stari Grad Sarajevo su u interesu svih nas, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh