open-navfaktor-logo
search
Ulazak spriječen
Sramotno: Majkama Srebrenice zabranili da odaju počast žrtvama genocida u Kravici
Majkama Srebrenice danas je bilo zabranjeno da uđu u objekat Zemljoradničke zadruge u Kravici gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.370 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Samo nekoliko njih preživjelo je ovaj masakr i svjedočili su u Hagu. 
13.07.2022. u 13:05
get url
text

U Kravici su planirale obići prostor Zemljoradničke zadruge, položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Međutim, dočekala ih je policija RS-a koja im nije dozvolila ulazak. 

- Dana 13. jula 1995. godine u "poljoprivrednom magacinu" u Kravici ubijeno je preko 1.370 muškaraca i dječaka. Sjećamo ih se na ovoj stranici iako nam nije bilo dozvoljeno da uđemo jer lokalne vlasti mjesto zločina pretvaraju u "poslovni objekat". Majke i preživjeli će istrajati - poručili su iz Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica. 

Majke Srebrenice danas su obišle nekoliko lokacija gdje su ubijani Srebreničani, muškarci, starci, djeca, žene. Okupile su se ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a potom obišle zgradu Osnovnog suda u Srebrenici i prostor ispred stare policijske stanice u kojoj su mučene žene i djeca.

Ovo nije prvi put da se majkama zabranjuje ulazak u zadrugu. 

Osnovni sud u Srebrenici izrekao je u novembru 2014. godine presudu majkama Srebrenice zbog incidenta koji se desio 13. jula 2013. godine kada je grupa od 150 osoba, uglavnom srebreničkih žena, pokušala ući u krug poljoprivredne zadruge u Kravici.

Kordon policije iz RS-a je tog 13. jula pokušao spriječiti ulazak povorke, sastavljene većinom od žena, u krug Kravica, međutim, tada je došlo da sukoba. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede.

Srebrenički sud je zbog ovog incidenta novčano kaznio Zumru Šehomerović sa 200 KM, učesnicu povorke koja je u Kravice došla odati počast žrtvama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.