open-navfaktor-logo
search
Borba za okoliš
Spriječen dolazak mašina na rijeku Neretvicu, odjekuje pjesma građana
Kamioni i mašine građevinskih preduzeća GPI iz Konjica i Amitea iz Mostara koji su bili krenuli ka Buturović Polju s namjerom da danas započnu radove na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Neretvici zaustavljeni su od više stotina mještana ovog kraja.
14.06.2021. u 10:57
get url
text

Oni su ranije najavili blokadu saobraćaja na ovom lokalitetu, odlučni kako kažu, da svojim životima spriječe početak gradnje mini hidroeletkrana. Atmosfera među mještanima je odlična, napetosti nema, a jedna za drugom čuju se pjesme i zvuci harmonike. Sa građanima su danas i članovi popularnog bh. benda "Dubioza kolektiv", koji su dodatno popravili raspoloženje.

Na rijeci Neretvici planirana je izgradnja čak 15 postrojenja, čemu se odavno protivi lokalno stanovništvo.

Građani koji se bore za očuvanje prirodnih ljepota ovog kraja osnovali su Udruženje "Pusti me da tečem", koje je preraslo u pokret koji brani Neretvicu sa više od pet hiljada pratilaca i oko 700 članova. Oni su danas u Goranskom Polju koje vodi ka Buturović Polju čekali investitore u namjeri da spriječe mašine da uđu u korito rijeke.

{$galerijaFotografija}

- Povod za današnje okupljanje je činjenica da je Elektroprivreda BiH poslala zahtjev Općini Konjic, odnosno mjesnim zajednicama Jesenik i Buturović Polje, za ulazak mašina u korito rijeke. Na taj, ali i na svaki sličan budući zahtjev ćemo odgovoriti kao danas. U korito Neretvice ne može ući nijedna mašina jer ćemo Neretvicu braniti svojim životima - poručio je Safet Sarajlić iz Udruženja "Pusti me da tečem".

Aktiviste udruženja danas su podržali članovi i mnogih drugih udruženja širom Bosne i Hercegovine. Lejla Kusturica, direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene, kazala je da je odlučnost ljudi iz ovog kraja najveći vjetar u leđa svima koji brane i žele braniti Neretvicu.

- Ne samo Neretvicu, već i svaku drugu rijeku u Bosni i Hercegovini. Apel i sa ovog mjesta Domu naroda da što hitnije u dnevni red stavi Zakon o električnoj energiji jer je njime predviđeno ukidanje gradnje ovakvih objekata. Mi se borimo, dakle, za svaku rijeku. Kroz javnost nastojimo ljudima reći koliko je sve ovo štetno i koliko malo energije donose takvi objekti. Prošle godine su proizveli 2,2 posto ukupne energije, a ima ih 109. Njihov negativan utjecaj na okoliš je veliki - poručila je Kusturica.

Spriječen dolazak mašina na rijeku Neretvicu - 14. 6. 2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.