open-navfaktor-logo
search
Nema budžeta za 2022.
Spremno još jedno privremeno finansiranje institucija BiH: Nastavlja se stihijska blokada države
Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za iduću godinu još nije spreman iako je zakonski rok za to bio 1. oktobar.
08.12.2021. u 14:30
get url
text

S druge strane, spremna je još jedna odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, i to za prva tri mjeseca 2022. godine, nakon što je Bosna i Hercegovina cijelu ovu godinu "provela" na privremenom finansiranju.

VEZANI TEKST - Schmidt pisao Tegeltiji zbog privremenog finansiranja, i Turković ga pozvala da hitno zakaže sjednicu

Iz toga se može zaključiti da je izvjesnije daljnje privremeno finansiranje institucija BiH nego usvajanje budžeta posebno imajući u vidu da ga ni za ovu godinu još nema prvenstveno zahvaljujući blokadama rada bh. institucija koje provode parlamentarne stranke iz RS-a.

Ovo je sve u skladu sa zakonom, ali posljedice takvog ponašanja bh. vlasti bit će negativne.

Ekonomista Admir Čavalić istakao je da je ulazak u još jednu godinu sa privremenim finansiranjem izuzetan ekonomski presedan i ima niz negativnih posljedica.

- Smanjuje se ekonomski potencijal. Privremeno finansiranje znači održavanje institucija, znači da se čuva status kvo, bez unapređenja koje je potrebno nakon prošle pandemijske godine i ove godine oporavka. Direktne negativne posljedice su nemogućnost stvaranja razvojne komponente, omogućava se dugoročna, stihijska blokada države – dodao je Čavalić.

Iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine su nam na pitanja o nacrtu budžeta BiH za 2022. godinu odgovorili da intenzivno rade na pripremi ovog dokumenta.

Međutim, iz odgovora se naslućuje da je problem što Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine nije usvojilo Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH za period 2022-2024, koji je osnova za pripremu budžetskih dokumenata. Fiskalno vijeće BiH čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijeri RS-a i FBiH Radovan Višković i Fadil Novalić, te državni i ministri finansija RS-a i FBiH Vjekoslav Bevanda, Zora Vidović i Jelka Milićević.

- Nakon što Fiskalno vijeće usvoji ovaj dokument za period 2022-2024. godina, Ministarstvo finansija i trezora će pripremiti Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period 2022-2024. godina i isti dostaviti Vijeću ministara BiH. Nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Dokument okvirnog budžeta, Ministarstvo finansija i trezora će pripremiti Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu i isti dostaviti Vijeću ministara BiH u daljnju proceduru – odgovor je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

VEZANI TEKST - Političke blokade: BiH u proteklu 21 godinu dva puta bila bez budžeta, na putu smo ka trećem

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, nacrt budžeta za iduću godinu podnosi se Vijeću ministara najkasnije do 1. oktobra tekuće godine, potom ga Vijeće ministara podnosi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine do 15. oktobra, Predsjedništvo BiH podnosi prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine do 1. novembra koja ga usvaja do 31. decembra.

Ništa od ovoga se nije desilo. I ovogodišnji prijedlog budžeta još je u parlamentarnoj proceduri.

Istovremeno, iz Ministarstva finasnija i trezora BiH su nam odgovorili da su pripremili Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za period janaur - mart 2022 i dostavilo je u daljnju proceduru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.