Veličina požara koji pogađaju zapad SAD-a do sada nije viđena. Preko 12 hiljada kilometara kvadratnih površine je spaljeno samo u Californiji, gdje trenutno simultano gore tri od pet najvećih požara ikada zabilježenih u historiji ove države.

Ogromna požarišta su i u državama Oregon i Washingtion, a zapad SAD-a tek ulazi u dio godine kada su veliki požari uobičajeni.

Za naučnike, otisci globalnog zagrijavanja na ovim požarima, kao i katastrofama u Australiji ili uraganima koji su pogodili SAD, jasno su vidljivi.

Koliko god ovi požari bili zastrašujući, puno gore katastrofe mogle bi se spremati. Koliko će loše biti, ovisi o tome koliko će ljudi uspjeti smanjiti emisije štetnih gasova, kaže Michael Mann, direktor Naučnog centra za planetu Zemlju na Univerzitetu Penn State.

- U određenoj mjeri jasno je da su opasne klimatske promjene već stigle. Samo je pitanje koliko smo spremni da dopustimo da budu loše - kaže Mann za CNN.

Iako su posljedice strašne, naučnici tvrde da nas to ne smije iznenađivati.

- Šokantne su posljedice, ali naučno nisu iznenađujuće. Ovo je u skladu sa svim predviđanjima za ovu godinu i u skladu s trendovima koje pratimo godinama - kaže Daniel Swain, klimatolog s Nacionalnog centra za istraživanja atmosvere pri kalifornijskom univerzitetu UCLA.

Naučnici upozoravaju već godinama da dodatno zagrijavanje planate dovodi do toplih i suhih vremenskih uvjeta što je idelano za velike požare.

Od 1880. godine temperatura na planeti Zemlji porasla je za 1,2 stepen Celzijusa. Posljednji avgust u Californiji i svaki u posljednjih šest godina, bili su jedan do dva stepena Celzijusa topliji od višegodišnjeg prosjeka.

Zagrijavanje u SAD-u u narednih nekoliko desetljeća će porasti za 1,4 stepen Celzijusa, bez obzira na to da li će biti poduzete bilo kakve mjere.

- Sve zavisi od toga šta ćemo uraditi. Ako zagrijavanje zadržimo ispod 1,5 stepeni Celzijusa, što je još uvijek moguće, moći ćemo zadržati klimatske promjene unutar naših mogućnosti adaptacije. Ako to ne uradimo, premašit ćemo taj broj".