open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Šprajc odbrusio Brnabić: Autobus, strijeljanje, jauci, grobnica, i tako dan i noć činila je srpska vojska u Srebrenici
Srbijnska premijerka Ana Brnabić optužila je Hrvatsku za etničko čišćenje iz 1995. godine. 
04.06.2022. u 17:09
get url
text

- Ne postoji etnički čišća država na teritoriju Evrope od Hrvatske. Vi ste istjerali sve te ljude pa onda kažete - nisu morali bježati. Vidjeli smo kako nisu morali bježati budući da su oni koji su ostali uglavnom pobijeni - kazala je Brnabić.

Na njene izjave, između ostalih, reagovao je i poznati hrvatski novinar Zoran Šprajc.

- Ali budimo iskreni, gospođo Brnabić, etničko čišćenje ne radi se tako da pustiš ljude da odu. Jer će se možda vratiti, pa su se mnogi i vratili. Etničko čišćenje nepovratan je proces. Ne znam jeste li čuli za ovu raspravu, dosta zgodan slučaj etničkog čišćenja kad je jedna vojska, kakva-takva, zločinačka, ali je vojska iza koje stoji ozbiljna država, ako sebe u Srbiji smatrate ozbiljnom državom, dakle kad je ta vaša srpska vojska iza koje je stajalo vaše rukovodstvo, vaše oružje, vaši građani i vaše pare, zarobila osam hiljada dječaka, muškaraca i staraca, od kojih mnogi puške nisu ni vidjeli i pobila ih kao pse.

Možda ste nagluhi pa niste čuli za taj slučaj, ali ste valjda negdje nešto o tome pročitali. Srebrenica se zove mjesto. E to se zove etničko čišćenje teritorija. Organizirano. Baš vojnički dobro organizirano, tako da bi vam i kolege iz Trećeg Reicha pozavidjeli, Auschwitz kolege iz NDH također. Ovčara i Vukovar su toj vojsci iza koje je stajala vaša cijenjena srpska država bili valjda vježba, uhodavanje sustava.

Ondje su u dva dana pobili samo 270 ranjenika, zarobljenika, civila. Šta je to za takvu vojsku. Ali u Srebrenicu su vaši dali stvarno sve od sebe. Autobus, strijeljanje, grobnica, autobus, strijeljanje, grobnica - i tako dan i noć, šest dana i šest noći, 8300 ljudi. Koliko je to autobusa, koliko je to metaka, koliko je to jauka - kazao je Šprajc, piše RTL.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.