open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Sportske radionice za djecu sa poteškoćama u razvoju
Vježbe i tjelesne aktivnosti koje uključuju provokaciju ravnotežne kontrole važne su poticanju razvoja djeteta sa poteškoćama u razvoju iz razloga što uključuju interakciju više senzornih sustava
10.09.2019. u 11:13
get url
text

Centar za sport i rekreaciju, javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar u saradnji sa Centrom za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Colibri, a na inicijativu Općinskog vijeća Centar, započeo je projekat za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Naime, od ponedjeljka, 9. septembra 2019. godine u prostorijama Centra za sport i rekreaciju  održavaju se sportske radionice za djecu sa poteškoćama u razvoju. Radionice se održavaju u grupama i to ponedjeljkom i srijedom u terminu od 14 do 15 sati, a planirano je da traju do kraja godine.

Korist bavljenja sportom, kao grupno organizirane sportske aktivnosti, za djecu sa poteškoćama u razvoju vrlo je slična onoj za tjelesno sposobnu djecu. Ti korisni učinci nisu samo ograničeni na tjelesno zdravlje, već podrazumijevaju i psihičko zdravlje, uključujući kognitivni, društveni, afektivni i moralni razvoj djece.

Mogućnost sudjelovanja u određenoj aktivnosti dopušta djetetu da se dobro i pozitivno osjeća, te im daje osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja. Osim toga, uspješno savladavanje određene vještine može kod djece dovesti do poboljšanja načina na koji razmišlja o sebi, samopoštovanja i vjere u sebe.

Vježbe i tjelesne aktivnosti koje uključuju provokaciju ravnotežne kontrole važne su poticanju razvoja djeteta sa poteškoćama u razvoju iz razloga što uključuju interakciju više senzornih sustava.

Podsjećamo da je, zahvaljujući ovoj lokalnoj zajednici, početkom 2018. godine otvoren Centar za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju koji je smješten u adaptiranim prostorijama u Ulici Valtera Perića 3, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.