open-navfaktor-logo
search
EHF EURO
Sportska 2020. počinje u znaku rukometa: Zmajevi debituju, Španci brane titulu
EHF EURO 2020 starta 9. januara utakmicama Bjelorusija - Srbija i Njemačka - Holandija koje počinju u 18.15 sati
02.01.2020. u 17:43
get url
text

Početak 2020. godine u Evropi će biti rezervisan za Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje će se prvi put u historiji EHF-a igrati u tri države - Austriji, Norveškoj i Švedskoj u periodu od 9. do 26. januara.

Među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta našla je i selekcija naše zemlje, kojoj će ovo biti prvo učešće. Rukometni Zmajevi baš i nisu bili miljenici sreće, s obzirom na to da ih je žrijeb uvrstio u grupu D, gdje će igrati zajedno sa Francuskom, Norveškom i Portugalom.

Izbaranici Bilala Šumana neće biti jedini debitanti na EP. Osim rukometnih Zmajeva na smotri najboljih evropskih selekcija prvi put će zaigrati Latvija i Holandija, čija se ženska selekcija nedavno okitila titulom svjetskog prvaka.

Titulu najbolje muške reprezentcije na tlu Evrope, osvojenu prije dvije godine u Hrvatskoj, branit će reprezentacija Španije, kojoj je ovo rekordno 14. učešće na Evropskom prvenstvu, baš kao i Francuskoj i Hrvatskoj. Španski rukometaši prije dvije godine su u finalu savladali Švedsku, dok je Francuska u borbi za treće mjeto bila bolja od Norveške.

Nakon što im je na prošlom EP izmakla bronza, Norvežane su godinu poslije u finalu Svjetskog prvenstva nadigrali Danci, zbog čega će, kao i zbog domaćeg terena, zasigurno biti dodatno motivisani da odu do samog kraja.

Da fortuna baš i nije bila na strani izabranika Šumanovih pulena najbolje govori i podatak da brojni rukometni stručnjaci selekcije Francuske i Norveške vide među kandidatima za najviši plasman.

- Imamo veliki respekt prema Francuzima i Norvežanima, koji pretenduju na medalju, uz to su Norvežani i domaćini, a Francuska je uvijek jedan od favorita - kazao je kapiten rukometne reprezentacije BiH Mirsad Terzić, koji je istakao i da je Portugal selekcija koja je jako napredovala u posljednje vrijeme:

- Portugal već godinama ulaže u rukomet. Oni su prošle godine u grupnoj fazi dobili Francusku kod kuće sa sedam golova razlike. To je ekipa koju treba respektovati, ali mi želimo pokazati da se nismo slučajno plasirali na EURO.

EHF EURO 2020 starta 9. januara utakmicama koje počinju u 18.15 sati. U grupi A u Grazu se sastaju Bjelorusija i Srbija, dok se u istom terminu igra meč grupe C između Njemačke i Holandije u Trondheimu.

Grupa A bit će posebno interesantna s obzirom na to da se pored Bjelorusije i Srbije u njoj nalaze i Hrvatska i Crna Gora.

Reprezentacija Sjeverne Makedonije igrat će u grupi B, gdje zajedno sa Češkom Republikom, Ukrajinom i Austrijom. Za Makedonce će ovo biti šesti nastup na EURO-u, a i ovoga puta će ih predvoditi legendarni Kiril Lazarov.

Ovaj 39-godišnji desni bek već 20 godina brani boje Makedonije, a rekorder je po broju golova postignutih na jednom evropskom prvenstvu. Iskusni rukometaš sjajnog šuta na prvenstvu 2012. postigao je 61 pogodak, a u njegovom vlasništvu je i rekord po broju datih golova na jednom svjetskom prvenstvu (92 gola 2009. godine).

Po dva proplasirana tima iz svake grupe izborit će plasman u drugi krug u kojem će biti formirane dvije grupe sa po šest reprezentacija. Nakon druge faze takmičenja prve dvije selekcije iz obje grupe izborit će plasman u polufinale, dok će trećeplasirane reprezentacije razigravati za peto mjesto.

Novi prvak Evrope osim plasmana na Svjetsko prvenstvo, osigurat će sebi i mjesto na Olimpijskim igrama 2020. godine, dok će drugi i treći samo "čekirati" vizu za naredni rukometni Mundijal koji se igra 2021. godine.

Polufinalni susreti na rasporedu su 24. januara, dan kasnije su utakmice za peto i treće mjesto, dok je finale na programu 26. januara. Svi susreti završnice igrat će se u Tele2 Areni u Stockholmu.

S četiri zlata i jednim srebrom Švedska je i dalje najbolja evropska selekcija, a odmah iza Šveđana slijede Francuzi sa tri zlata i dvije bronze.



Švedski sudija Mirza Kurtagić rođen je u Vlasenici 1984. godine

Na kraju vrijedi spomenuti da će pravdu na EP dijeliti 23 sudijska para iz 18 država, a među njima nema arbitara iz naše države.  Ipak, čak trojica od ukupno 46 rukometnih arbitara rođeni su u Bosni i Hercegovini. Jedan od trojice je Mirza Kurtagić. Ovaj 35-godišnjak, rođen u Vlasenici, ali je tokom agresije na BiH izbjegao u Švedsku. Na Euru će sudit u paru sa Mattiasom Wetterwikom.

Osim Kurtagića još dvojica njegovih kolega su rođeni u našoj zemlji. Riječ je o hrvatskom arbitru Daliboru Jurinoviću, koji je rođen u Jajcu, te o austrijskom sudiji Andreju Jusufhodžiću, rođenom Sarajliji. Jusufhodžić sudi u paru s Radojkom Brkićem, koji je rođen u Beču, ali je njegova majka iz Bijeljine, dok mu je otac iz Arilja (Srbija).

Utakmice Evropskog prvenstva moći ćete pratiti u programu BHT1.

Grupa A
Hrvatska
Bjelorusija
Crna Gora
Srbija

Grupa B
Češka 
Sjeverna Makedonija
Austrija
Ukrajina

Grupa C
Španija
Njemačka
Latvija
Holandija

Grupa D
Francuska
Norveška
Portugal
Bosna i Hercegovina

Grupa E
Danska
Mađarska
Island
Rusija

Grupa F
Švedska
Slovenija
Švicarska
Poljska

Raspored utakmica reprezentacije BiH:
10. januar 2020. godine:
Norveška - Bosna i Hercegovina (18.15 sati)

12. januar 2020. godine:
Portugal - Bosna i Hercegovina (16)

14. januar 2020. godine:
Bosna i Hercegovina - Francuska (18.15)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.