open-navfaktor-logo
search
Oko sokolovo
Sporni detalj u Bijeljini: Gigović dobio prolaznu ocjenu, Kulović tvrdi da je bio penal za Borac
Miloš Gigović, sudija iz Bosanske Gradiške, ove sezone u mnogo navrata bio je u centru pažnje naše sportske javnosti zbog dijeljenja (ne)pravde na premijerligaškim terenima.
14.04.2021. u 14:26
get url
text

VEZANI TEKST - FSBiH u ćorsokaku: Prekidaju se Premijer liga i Kup BiH u fudbalu?

Svi oni koji prate fudbal u našoj zemlji još se sjećaju meča 10. kola između Borca i Veleža kada je ovaj sudija pogurao domaćina ka pobjedi (2:0). Tada je zbog dijeljenja (ne)pravde suspendovan do kraja jesenjeg dijela sezone u PLBiH.

No, Gigović je nastavio suditi u omladinskoj ligi, a najupečatljiviji nastup imao je u duelu Željezničar Sport Team - Željezničar 3:2, kada je nonšalantno, s centra, dosudio nepostojeći penal za domaće pri rezultatu 2:2.

A Gigović je i ovog proljaća podigao prašinu na fudbalskoj sceni u BiH. U meču 24. kola PLBiH između Radnika i Borca - 1:3 koji je odigran 2. aprila, dosudio je jedanaesterac za Banjalučanu pri rezultatu 1:1. Domaći su bili ogorčeni na njegovo suđenje, a javnost je gotovo jednoglasna da prekršaja Filipovića nad Zakarićem nije bilo.

Ipak, Sead Kulović, posmatrač suđenja iz Sarajeva, sudiji Gigoviću je dao dobru ocjenu - 8,3.

U ocjenjivačkoj tablici za glavne sudije ova ocjena je dobra, a u obrazloženju još piše: "očekivana razina suđenja u normalnoj utakmici, uz poruku da taj sudija treba nastaviti na ovom nivou suđenja i u sljedećoj utakmici".

Kulović je za Faktor objasnio zbog čega se odlučio za ovu ocjenu. Na pitanje da li je Gigoviću dao vrlo dobru ocjenu, odgovorio je:

VEZANI TEKST - FK Radnik: Na terenu najpoznatiji cirkusant s pištaljkom, u loži batinaši

- Nije vrlo dobra, ali je prolazna. Pogledao sam više puta situaciju kod jedanaesterca, čak sam dobio i "izvučenu situaciju". Na snimcima se vidi da je došlo do kontakta lijeve noge igrača Radnika (Filipović) na desnu nogu, iznad koljena, igrača Borca (Zakarić). Samim time ispunjeni su elementi da se dosudi kazneni udarac - kazao je Kulović.

Za razliku od Kulovića i Gigovića, kojima je sve "čisto", igraču Radnika koji je optužen da je napravio prekršaj za najstrožiju kaznu nije jasno zbog koga i zašto igra fudbal.

- Dokle više?! Za koga i zašto ga igramo - napisao je Filipović na Instagramu nakon utakmice.

Komitet za sudije i suđenje FSBiH nije razmatrao Gigovićevo suđenje u Bijeljini, a vidjet ćemo hoće li danas u Mostaru gladati ovaj (ne)sporni detalj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.