open-navfaktor-logo
search
Naučnici upozoravaju
Sporne plastične kesice: Šolja čaja sadrži 16 mikrograma plastike
Radi se o vrlo sitnim komadima plastike veličine između 100 nanometara i pet milimetara, i to je, napominju stručnjaci, nekoliko puta više nego u drugim namirnicama
01.10.2019. u 18:08
get url
text

Otkriće kanadskih naučnika zabrinulo je mnoge. Naime, rezultati studije koju su proveli, pokazali su da potapanje plastične kesice čaja u vodu koja ima temperaturu od 95 stepeni Celzijusa, otpušta oko 11,6 milijardi komadića mikroplastike u samo jednu šoljicu čaja.

Radi se o vrlo sitnim komadima plastike veličine između 100 nanometara i pet milimetara, i to je, napominju stručnjaci, nekoliko puta više nego u drugim namirnicama.

- Smatramo da je to previše u poređenju sa drugim namirnicama koje sadrže mikroplastiku. Kuhinjska so, koja ima relativno visok nivo ove materije, sadrži otprilike 0,005 mikrograma plastike po gramu. Šoljica čaja pripremljena iz kesice ima hiljadu puta veću količinu plastike, i to 16 mikrograma po šolji - istakla je dr. Nathalie Tufenkji sa Univerziteta McGill.

Analize potopljenih kesica obavljene su elektronskim mikroskopom i spektroskopijom, a kako bi dokazali štetnost mikroplastike, naučnici su u istu vodu stavili vodene insekte koji nisu uginuli, ali su utvrđene očigledne posljedice u ponašanju i malformacije u razvoju.

Dok ne budu završena dodatna istraživanja, kanadski stručnjaci savjetuju upotrebu čaja u izvornom suhom obliku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.