Optužnica Vukajlovića tereti da je zajedno sa ranije osuđenim sudijom Osnovnog suda Banja Luka Nebojšom Pejovićem dogovarao kupovinu nekretnina Miloša Šmitrana, bivšeg načelnika Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Banja Luka. Šmitran je ranije osuđen zbog malverzacija sa subvencijama i pomoći iz gradskog budžeta, a supruge poginulih boraca Vojske RS su ga optuživale da ih je uslovljavao seksualnim uslugama kako bi dobile stan, dok je on to negirao tvrdeći za sebe da je "neodoljivi ljubavnik".

U optužnici protiv Vukajlovića se navodi da je u predmetu Osnovnog suda u Banjpj Luci, a na kojem je radio sudija Pejović i odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima Grada Banja Luka protiv Miloša Šmitrana, radi naplate potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja, dogovorio učešće u javnom nadmetanju, sa ciljem da onemogući ostale da učestvuju i da se sporne nekretnine kupe za pola njihove procijenjene vrijednosti.

- Na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje. Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača koji su iskazali interesovanje i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos - stoji u optužnici.

Sudija Pejović je ranije priznao krivicu i sklopio sporazum sa tužilaštvom, te je osuđen na godinu dana zatvora, novčanu kaznu od 40.000 KM, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja dužnosti sudije u trajanju od pet godina.

Tužilac Goran Glamočanin je zatražio da se Vukajlović osudi, tvrdeći da je postupao sa direktnim umišljajem zajedno sa sudijom Pejovićem sa kojim je bio u prijateljskim odnosima.

- Vještačenjem telefonskih komunikacija vidi se da su imali na stotine razgovora o konkretnom predmetu - kazao je Glamočanin.

Odbrana Vukajlovića tvrdi da nema dokaza o dogovorima i da je njihov klijent "prevaren", uz ocjenu da je optužnica netačna i suprotna zakonskim odredbama, te su zatražili oslobađajuću presudu.

Vukajlović je hapšen u novembru 2021. godine, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode. On je bivši odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka.