open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Sporazum potpisan, ali još se ne zna kada će početi gradnja nove i rušenje stare zgrade u Grbavičkoj ulici
Sporazum između Općine Novo Sarajevo i Ministarstva saobraćaja KS o izgradnji nove zgrade i nakon toga rušenja stare u Grbavičkoj ulici potpisan je danas, ali se još ne zna ni okviran datum početka izgradnje nove zgrade.
06.12.2020. u 09:44
get url
text
Nenadić-Kalem-Koldžo
Nenadić-Kalem-Koldžo

U ulici Grbavička na broju 62-68 trebala bi se srušiti zgrada da bi se na njenom mjestu izgradio kružni tok i na taj način bila nastavljena izgradnja Južne longitudinale. Još prije desetak godina dogovoreno je sa stanarima ove zgrade da će se u neposrednoj blizini u istoj ulici izgraditi identična nova zgrada u koju bi preselili stanari iz stare zgrade, koja bi se zatim srušila.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem danas su potpisali Ugovor o prijenosu prava vlasništva na zemljištu, uz naknadu od 1,7 miliona maraka, između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo. 

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS, kazao je da ne može odrediti ni okvirni datum početka izgradnje nove zgrade.

- Zavod je završio svoj dio posla prije 18 mjeseci. Općina Novo Sarajevo također je završila svoj dio posla. Vlada KS pokazala je ovim potpisivanjem ugovora i otkupljivanjem građevinskog zemljišta namjeru da konačno uradi ovaj projekat, koji će koštati oko 12 miliona maraka. Sada ćemo raditi na izdavanju građevinske dozvole i onda idemo na zakonsku proceduru o javnim nabavkama o izboru izvođača radova. Tek kada se završi ova procedura, znat ćemo kada će početi izgradnja zgrade i kada bi se trebala završiti, a vjerovatno će početi izgradnja 2021. godine početkom građevinske sezone – kazao je Hulusić.

Stanari zgrade koja će se rušiti godinama se obraćaju Općini Novo Sarajevo i pitaju s kim će potpisati ugovore o preseljenju u novu zgradu.

- Zavod za izgradnju KS ovlašten je za potpisivanje ugovora i građani se trebaju nama obratiti - kazao je Hulusić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je rekao da je za ovaj projekat "trebalo izvaditi brdo saglasnosti i dozvola kojim je napunjen kombi".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.