open-navfaktor-logo
search
Regionalni projekat
Sporazum o kulturnoj saradnji BiH, Srbije i Hrvatske
Općina Centar inicirala je potpisivanje sporazuma sa deset gradova iz regije koji će razmjenjivati kulturne sadržaje iz regije
01.10.2018. u 15:26
get url
text

Centar kulture i mladih Općine Centar uspostavlja saradnju sa institucijama kulture u BiH, ali i Hrvatskoj i Srbiji.

U Sarajevu je potpisan Sporazum o saradnji Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo sa Udrugom Porporela iz Dubrovnika, Kulturnim centrom Šabac, JU Kulturni centar Bihać, JU Bosanski kulturni centar Živinice, JU Centar za kulturu Općine Travnik, JU Centar za kulturu Mostar, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, JU Kulturno sportski centar Bugojno, Ustanovom Narodni Univerzitet Konjic i JU Centar za kulturu Goražde.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić budući da je ova lokalna zajednica osnivač Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

- Ovo je važan dan za one koji se bave kulturom. Ova lokalna zajednica iako nema direktnu nadležnost u oblasti kulture svake godine izdvaja sve više sredstava iz svog budžeta za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti. Današnje potpisivanje Sporazuma bi zapravo moglo poslati dobar signal i unutar države Bosne i Hercegovine, ali i mnogo šire. Mislim da imamo razloga da se radujemo da ćemo u budućnosti moći nešto zajednički više uraditi za sve one koji očekuju od nas veći iskorak i kada su u pitanju projekti, ali i ponude iz oblasti kulture. Želim da svi zajedno učinimo maksimalne napore da ovaj projekat bude održiv i da ispuni svoj cilj. Treba da preuzimamo jedni od drugih dobra iskustva - kazao je Ajnadžić.

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo Armin Omerović kazao je da je ovo početak jedne velike priče, jer bez međusobne saradnje nema dobrih rezultata.

- Danas je potpisan regionalni Sporazum o saradnji između jedanaest gradova uključujući i Sarajevo. Zahvaljujem se načelniku Ajnadžiću koji je vjerovao u ovu ideju i pomogao da što prije doživi konkretizaciju. Cilj potpisivanja Sporazuma je unapređenje i razvoj kulturne saradnje sa gradovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ovakav vid saradnje neće biti samo slovo na papiru već će omogućiti razmjenu produkcija tokom godine, učestvovanje na manifestacijama i festivalima koje budu organizovale ustanove, posjete učenika i studenata  manifestacijama i izletima, podnošenje zajedničkih projekata prema domaćim i međunarodnim institucijama i fondovima, organizaciju zajedničkih kulturno–umjetničkih manifestacija, učestvovanje na seminarima i skupovima iz oblasti kulture - istakao je Omerović, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Direktorica Kulturnog centra Šabac Sonja Petrović Jagić kazala je da se raduje budućoj saradnji sa potpisnicima Sporazuma.

- Ovo je izuzetno važan segment saradnje ustanova i međusobne razmjene kulturnih vrijednosti. Kulturni centar na čijem sam čelu postoji već 55 godina i zaista smatram da imamo mnogo toga vrijednog za prikazati i razmijeniti sa svima vama. Zadovoljstvo nam je što danas zvanično uspostavljamo ovakav vid saradnje - dodala je Petrović Jagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.