open-navfaktor-logo
search
Suđenje Ravnogorcima
"Spontano" u Višegradu pjevali "Bit će opet pakao i krvava Drina", gusle im dao neki momak
Na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, optuženi Risto Lečić kazao je da tokom okupljanja u Višegradu u organizaciji Ravnogorskog pokreta nije imao namjeru da pjeva ili nekoga vrijeđa i da mu namjera nije bila slanje neke poruke, ali i da izvođenje pjesme nije bilo primjereno.
18.11.2021. u 16:05
get url
text

Trećeoptuženi Lečić, svjedočeći u svoju korist, ispričao je da ujutro 10. marta 2019. godine nije imao svoje gusle sa sobom te da od njega nije traženo da nastupa. Rekao je da je naišao jedan momak koji je nosio gusle i koji ga je tom prilikom zamolio da zagusla.

- Nikakve namjere nije bilo nekoga da vrijeđamo - kazao je Lečić, rekavši da prilikom izvođenja nije imao namjeru da pošalje neku poruku.

Naveo je da nigdje više nije nastupao, te da je u kafani oko 14:30 sati u Novom Goraždu saznao da je snimljen, dodavši da toga dana nije imao namjeru da pjeva i da on nema nikakve mržnje prema ikome.

Odgovarajući na pitanja branioca Zorana Perića, Lečić je kazao da stihovi "Bit će opet pakao i krvava Drina" govore o stradanju.

U unakrsnom ispitivanju, na upit tužiteljice Maje Ilić-Stupar da li smatra da je izvođenje pjesme bilo primjereno, Lečić je rekao da to nije trebalo uraditi.

- To je tako spontano ispalo, to je slušalo sedam do osam ljudi - kazao je Lečić, dodavši da nije bilo nikakvog razglasa, da je momak koji je naišao insistirao da ga čuje, te da nije bilo primjereno, ali da se tako desilo.

Lečić je optužen da je ispred hotela Višegrad započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Dušanu Sladojeviću zvanom Krvce i Čiča, Slavku Aleksiću zvanom Vojvoda sudi se sa Lečićem po optužbi da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao Draževina, te da su svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Miro Jeremić, svjedok Odbrane optuženog Sladojevića, rekao je da je član udruženja Ravnogorski pokret otadžbine Srpske, koje svake godine vrši pomen na događaj iz 13. marta 1946. godine "sa jednom skromnom manifestacijom".

Ispričao je da je skup, kao i svake godine, prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), koje ga nadzire i obezbjeđuje, dok redari, zbog velikog broja učesnika, daju informacije "šta, gdje i kako".

- Atmosfera je bila kao i svake godine. Nikad se nijedan incident nije dogodio - kazao je Jeremić, dodavši da se skup organizuje od 1996. godine.

Posvjedočio je da on toga dana nije čuo guslarsku pjesmu i da izvođenje pjesama nije predviđeno programom. Odgovarajući na pitanja tužiteljice Ilić-Stupar, on je rekao da zna optuženog Lečića iz viđenja, ali da ne može da tvrdi da ga je vidio u Višegradu taj dan. Na današnjem suđenju, iskaz je dao i Saša Knežević, profesor književnosti te član žirija na guslarskim festivalima, koji je kazao da optužene prvi put vidi.

Posvjedočio je da pjesma "Teče krvava Drina" ima tešku poruku o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što mu je tužiteljica pročitala stihove pjesme iz optužnice, svjedok je rekao da to nije ta pjesma o kojoj je on posvjedočio, ali da tih šest stihova može imati drugačije značenje u različitom kontekstu te da guslar ima pravo da dodaje i oduzima šta on osjeća u tom trenutku. Naveo je da se pjesma ne odnosi na nekog van auditorija te da je pjesma upućena njegovim slušaocima.

Branilac Perić je uložio više materijalnih dokaza, među kojima je i statut Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske iz 2004. godine te izvod iz sudskog registra.

Tužiteljica Ilić-Stupar je kazala da nakon provedenih dokaza vrši izmjenu optužnice, gdje dodaje da su optuženi bili svjesni da preduzetim radnjama mogu izazvati nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Nastavak suđenja je zakazan za 9. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.