open-navfaktor-logo
search
Čeka se naredba
Spomenik kulture Halidov dvor još pod drečavom bojom
Općina Centar neće platiti saniranje fasade na Halidovom dvoru jer je to obaveza vlasnika kafića koji je samoinicijativno oštetio ovaj kulturno-historijski spomenik
22.07.2019. u 07:13
get url
text

Uposlenici Službe za privredu i finansije Općine Centar u februaru 2019. godine otkrili su da je dio fasade Halidovog dvora u ulici Hiseta prefarban drečavom zelenom bojom, a inspekcija je naložila da se fasada vrati u prvobitno stanje, ali to još nije urađeno.

Nervin Dacić, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, rekao je da je Zavod uradio svoj posao i fasada se na Halidovom dvoru treba vratiti u prvobitno stanje, ali još se ne zna kada će biti završeno.

Halidov dvor je izgrađen 1923. godine i spada u kulturno-historijsko i naslijeđe Sarajeva, a štetu je načinio vlasnik kafića "Retro", koji se nalazi u prizemlju, tako što je ofarbao dio zaštićene zgrade u drečavu zelenu boju.

- Za Halidov dvor vlasniku kafića dali smo preporuke kako treba vratiti fasadu u prvobitno stanje. Mi smo napravili projekat obnove fasade, dali podatke šta je sve potrebno da se fasada uredi kao što je i bila. Kada će se konačno riješiti ovi problemi, sada je to u nadležnosti Općine Centar – pojasnio je Dacić.

Općina Centar neće platiti saniranje fasade na Halidovom dvoru jer je to obaveza vlasnika kafića koji je samoincijativno oštetio ovaj kulturno-historijski spomenik. Angažovat će inspekciju da odredi rok za vraćanje fasade u prvobitno stanje, a ako se to ne uradi po nalogu inspekcije, slijede kazne, kazali su nam u Općini Centar.  

Inspektor za zaštitu dobara baštine na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja 25. marta 2019. godine donio Rješenje kojim je investitoru građevinskih radova - Društvu SANJA CO d.o.o. naložio da se obrati Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, radi pribavljanja stručnih uputstava za sanaciju. Istovremeno, inspektor je kaznio investitora u iznosu od 1.800 marraka, zbog neposjedovanja saglasnosti  za izvođenje radova, odgovorili su na naš upit iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 

- Nakon prijema Smjernica koje je donio Zavod, postupajući inspektor je bez odlaganja, 9. maja 2019. godine, donio rješenje kojim je investitoru naredio kolorističku obradu devastirane fasade prizemlja i suterena  zgrade, prema donesenim smjernicama. S obzirom da u ostavljenom roku nije postupljeno po donesenom rješenju, Društvu SANJA CO d.o.o. je izdat prekršajni nalog i za nepostupanje po rješenju inspektora u iznosu od 3.000 maraka za pravno lice i 1.000 maraka za odgovorno lice u pravnom licu. Postupajući inspektor će po službenoj dužnosti nastaviti postupak prinudnog izvršenja rješenja u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS - pojašnjavaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.