open-navfaktor-logo
search
Nakon Kongresa SDA
Špiriću se priviđaju mudžahedini, Crnadak i Borenović na "braniku Srpske", Kojovića "oprali" na Twitteru
Brojni komentari na Kongres SDA i usvojene stranačke dokumente
15.09.2019. u 13:22
get url
text

Igor Crnadak, funkcioner iz PDP-a, na konferenciji za medije u Banjoj Luci koju je držao u svojstvu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, komentirao je i dokumente usvojene na jučerašnjem 7. Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA). 

Govoreći o jučer usvojenoj rezoluciji SDA, kazao je da bi njeno provođenje, ukoliko bi ta stranka na tome insistirala, ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i na Balkanu i ovom dijelu Evrope.

Očekuje reakciju međunarodne zajendice, jer je ta rezolucija, kazao je, protiv međusobnog razumijevanja, povjerenja i bilo kakvog dogovora.

- Rezolucija je antidejtonska, antievropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS-a i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše uz unutrašnji dogovor... Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu. Tvrdnje da SDA neće odustati od promjene imena RS su dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH – dodao je Crnadak.

Njegov stranački šef Branislav Borenović, kako su prenijeli mediji, izjavio je da "Rezolucijom usvojenom na Kongresu SDA, koja je potpuno neprihvatljiva za srpski narod i Republiku Srpsku, SDA sebe trajno isključuje iz bilo kakvih dogovora i potencijalnih koalicija sa bilo kojom strankom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i poštuje ustavno uređenje ove zemlje".

On je naveo da se SDA, "umjesto da ide naprijed, modernizuje, kao najveća stranka bošnjačkog naroda radi na što boljem odnosu sa drugim narodima, vraća u mračnu prošlost, ali da će njihovi snovi o Republici Bosni i Hercegovini ostati samo mrtvo slovo na papiru njihove Rezolucije".

On je takođe istakao da nikakve reorganizacije i regionalizacije BiH ne dolaze u obzir.

– Imali smo slične pokušaje u prošlosti, poput Prudskog sporazuma, a što se nas tiče, Republika Srpska je trajna kategorija, međunarodno verifikovana i kao mnogo puta do sada, odoljećemo pokušajima da se pravi unitarna BiH – rekao je on.

Borenović se osvrnuo i na najavu SDA da neće odustati od ukidanja imena Republike Srpske.

– Prije nekoliko mjeseci, nakon apelacije Bakira Izetbegovića za promjenom imena Republike Srpske, poslanici PDP su podnijeli inicijativu da Senad Bratić, potpredsjednik NSRS iz reda SDA, bude smijenjen, smatrajući da u rukovodstvu najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske ne može sjediti neko ko dolazi iz stranke koja hoće da je ukine. Nažalost, tada nismo podržani u Narodnoj skupštini i vidjet ćemo da li će vladajuće stranke u Republici Srpskoj promijeniti stav po tom pitanju i sačuvati dostojanstvo Srpske. Danas se, kao nikad do sada, jasno pokazuje da oni koji se kunu u BiH, poput SDA, zemlju vode u potpuno pogrešnom pravcu – izjava je Borenovića. 

U sličnom tonu je komentirao i Nikola Špirić, funkcioner SNSD-a. Programska deklaracija SDA potvrdila je da se ciljevi ove stranke nisu promenili od 1991. godine kada ju je vodio Alija Izetbegović, kaže Špirić, i dodaje da su još "u ratnim rovovima gdje su im interese branili mudžahedini".

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Špirić, dalje je naveo:

- Kada sam nedavno upozorio da je nesaglediva opasnost ako se poklapaju stavovi i vizije o BiH među pripadnicima odreda “El Mudžahid” i sadašnjeg bošnjačkog političkog vođstva mnogi su ocijenili moju izjavu neodmjerenom u ovom trenutku.

On je naglasio da je upravo ovaj trenutak pokazao šta je "decenijska želja SDA i na koji način oni vide BiH".

 - Na sceni je, kako sam već upozoravao, dobro maskiran puzajući šerijat i to se potvrđuje ovakvom deklaracijom SDA koja nema ni "M" od multietičnosti. Niko od Srba ne može smatrati svojom BiH koja bi nastala po mjeri deklaracije SDA - konstatovao je Špirić.

Onima koji su pisali deklaraciju, a ima ih mnogo u političkim, nevladinim i vjerskim zajednicama, rekao je Špirić, treba biti jasno da je "položaj Srba drugačiji nego 1991. godine jer Srbi imaju Repubilku Srpsku koja ima legalitet u Dejtonskom mirovnom sporazumu i da im je ona svetinja".

- Srbi su odlično shvatili šta im je jučer poručeno sa Kongresa SDA i oni, kojima to do sada nije bilo jasno, sigurno će otvoriti oči. Ostalo je još da poruke svojih miljenika iz SDA shvati i međunarodna zajednica i da se zapitaju ko to vraća slogan "cijela iz tri dela" – zaključio je Špirić.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac je jučer prije početka 7. Kongresa te stranke kazao novinarima da su se u javnosti pojavila dva problema, pitanje pogrešnog prenošenja sadržaja Programske deklaracije SDA, "pri čemu je jedan medij pogriješio". Genjac vjeruje da je to bilo "dobronamjerno, nije zla namjera u pitanju".

- Mi imao određenje da ćemo afirmisati bosanski identitet za sve građane BiH. To je prenešeno da ćemo afirmisati bosanski jezik za sve građana BiH. To je ogromna razlika. Nama to nikada nije palo na pamet, niti bi palo na pamet, jer je pitanje jezika pravo među visokim pravima, na najvišem nivou prava konstitutivnih naroda i tu nema priče - pojasnio je Genjac.

Po njegovim riječima, afirmisati bosanski identitet kao princip za sve građane, "to je legitiman politički cilj, to je princip koji vlada u svim državama, da se državnost i državljanstvo svih građana afirmiše, ja mislim da to nema problema".

- Drugo pitanje koje se pojavilo u javnosti i izazvalo kontroverze je pitanje naših ciljeva, pitanje građanske Bosne i Hercegovine, pitanje republike BiH itd. Ja ću ponoviti, politički ciljevi bilo koje političke stranke su legitimni sve dok se najavljuju ostvarivati legitimnim političkim sredstvima - naveo je Genjac.

Dodao je da u ovom slučaju, cilj da BiH bude građanska, može se ostvariti sredstvima koja postoje, to je rasprava u parlamentu, donošenje Ustava, donošenje zakona većinom kako je to propisano.

- Sve dok se to ostvaruje legitimnim političkim sredstvima, to je legitiman politički cilj. Naravno, mi smo svjesni da u ovom trenutku to nije možda realan politički cilj, jer nisu ni realna politička sredstva da bi odgovorila tom cilju. Ali to je jedan naš cilj koji mi imamo kao svoj cilj od koga nismo odustali, ali ne pada nam na pamet da ga ostavarujemo nelegitimnim sredstvim - kazao je Genjac.

Tokom održavanja 7. Kongresa SDA reagirali su jučer iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Pa se tako oglasio i predsjednik DF-a Željko Komšić, a u vezi sa pitanjem građanskog uređenja BiH. 

Komšić u tome smislu ističe da nema građanske države sve dok u Bosni i Hercegovini dominiraju etničke politike, saopćeno je jučer iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

-Put ka građanskoj državi može samo voditi preko slabljenja etničkog u korist građanskog koncepta, što je izraz težnje za jednakopravnost svih građana i naravno dio evropskih standarda. Uostalom, to je nešto duži proces, koji je neminovan - smatra Komšić.

Dodaje da se tek uz odbacivanje zaostalog etničko-konstitutivnog principa, te uz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i provođenje preporuka i mjera iz Mišljenja Evropske komisije može voditi smislenija politika na bazi ideje građanske države Bosne i Hercegovine.

Mnogi su komentirali i na društvenim mrežama, a među njima i Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.