Okončana je treća hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na čijem je dnevnom redu izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda, te članovi delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH bi, u skladu sa utvrđenim prijedlogom, trebali biti imenovani Safet Softić, Nenad Stevandić, Predrag Kožul, Nermin Nikšić, Mirko Šarović, Zlatan Begić, Asim Sarajlić, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Bariša Čolak, Munib Jusufović i Marina Pendeš.

Za članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost su predloženi Šemsudin Mehmedović, Sanja Vulić, Borjana Krišto, Dragan Mektić, Dženan Đonlagić, Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Marina Pendeš, Zukan Helez i Bariša Čolak.

Delegat Zlatko Miletić (Demokratska fronta) je obrazlažući svoje neslaganje sa sastavom predloženih komisija kazao da je njegova profesionalna karijera bila u vezi sa sektorom sigurnosti, ali da uprkos stručnosti u toj oblasti nije imenovan u resorne komisije.

- Ako je problem u mojoj stručnosti, imajući u vidu da sam najmanje trećinu delegata ovog doma kriminalistički obrađivao, ako je to problem, ja vas molim da to kažete – izjavio je Miletić.

Miletić je poručio da u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i Komisiji za odbranu i sigurnost ima, kako je kazao, ljudi koji su bili osumnjičeni za najteža krivična djela u BiH, što je, tvrdi, sramota i vrh ledenog brijega.

Nikola Špirić je, podsjetit ćemo, u prvom dijelu prošlog mandata predsjedavao Komisijom za nadzor nad radom OSA-e, ali je smijenjen zbog krivotvorenja dokumenta te Komisije. Na čelo novog saziva Komisije bi trebao biti imenovan predstavnik iz opozicionih stranaka, a ranije se u političkim krugovima spekuliralo da bi to mogao biti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Imenovanje delegata iz Doma naroda u Komisije je potvrđeno, te preostaje potvrda imenovanja zastupnika iz Zastupničkog doma.

Delegat SDP-a Denis Bećirović je predložio da se dnevni red današnje sjednice dopuni Informacijom o, kako je kazao, antidejtonskoj Strategiji odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije i njenim političkim, sigurnosnim i drugim posljedicama za državu BiH.

Bećirović je ocijenio da nije dobro da se površno pređe preko ove teme, te da je Strategija ozbiljan atak na sigurnost BiH.

- Još gora je činjenica da je u Strategiji odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije dio BiH postavljen i preciziran kao zona od posebnog značaja za sigurnost i odbranu Srbije. Pazite, to nije radio ni režim Slobodana Miloševića u aktima takve prirode. Važno je da se iz ove zgrade čuje da to tako ne može. Važno je da uputimo poruku kolegama u Srbiji kako bi se oni ponašali da susjedne države u svojim strategijama odbrane tako definiraju stvari. To niko ne radi u Evropi. Mislim da imamo obavezu da to pitanje otvorimo – izjavio je Bećirović.

Taj je prijedlog odbijen, s obzirom na to da je pet delegata glasalo "za", a devet "protiv". Jedan delegat je bio "suzdržan".