open-navfaktor-logo
search
Šta je zdravije
Špinat ili blitva, pitanje je sada?
Kažu da se blitva može staviti u sva jela koja se prave od špinata, ali da špinat ne može zamijeniti blitvu
29.07.2019. u 12:09
get url
text

Špinat nazivaju kraljem povrća zbog velikog prisustva minerala i vitamina u njemu, a kažu i da blitva može zamijeniti špinat, ali da špinat ne može zamijeniti blitvu.

Špinat sadrži vitamine C, K, B i beta karoten. Kako bi se zadovoljile sve dnevne potrebe organizma za vitaminima, dovoljna je jedna zdjelica kuhanog špinata.

On sadrži veliku količinu magnezija i teško da se može uporediti sa drugim povrćem. Također, špinat je dobar za zdravlje srca.

Istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka za 35 posto.

Svi vitamini koje sadrži i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, naročito develog crijeva, pluća i dojki, a dokazano je uspješan u sprečavanju agresivnog raka prostate.

Lutein, koji sadrži špinat čini veliki dio očnog pigmenta. Zato dodatak luteina našoj svakodnevnoj prehrani može biti od velike koristi za zaštitu vida. Špinat je također vrlo bogat vitaminom A, što ga čini korisnim za slab vid. Sok od špinata, ukoliko se konzumira dva puta dnevno, može pomoći u poboljšanju vida.

Kažu da se blitva može staviti u sva jela koja se prave od špinata, ali da špinat ne može zamijeniti blitvu. Omiljeno jelo velikog broja ljudi je izuzetno hranjivo, a spada u niskokalorične namirnice pa se smatra idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine. Ako želite biti dugo siti, pojedite 200 grama blitve i glad ne biste trebali osjećati čak pet sati.

Ako ćete je pripremati sa krompirom i bijelim lukom, organizmu ćete dati zavidne količine vitamina C, B i beta karotena.

Blitva je bogata magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem, puna je ugljikohidrata, proteinima i biljnim uljima. Ugljikohidrati iz blitve dat ću "snagu" vašem mozgu, a preporučuje se konzumacija u periodima nervoze i potrebe za jačom koncentracijom.

Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin - "vitamini za oči". Djeluju povoljno na oko, te sprečavaju makularnu degeneraciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.