open-navfaktor-logo
search
Sporne ocjene
"Spin o vehabijama": Ružica Jukić tvrdi da je Tužilaštvo završilo istragu o vrbovanju selefija
Javnost, podsjetit ćemo, nije upoznata sa informacijom da je sporni predmet "završen", već samo da je donesena naredba o neprovođenju istrage protiv Bandića, Krešića i Đakovića
18.05.2019. u 18:44
get url
text

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i sutkinja Općinskog suda u Tuzli Ružica Jukić je optužbe na račun aktivnosti službenika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na vrbovanju selefija u BiH s ciljem diskreditiranja naše zemlje kao "terorističkog uporišta" ocijenila kao "spin o vehabijama".

Kazala je to Jukić u intervjuu za Glas Srpske, naglasivši da su tom prilikom hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i novinar Mato Đaković "lažno prijavljeni da su izvršili krivično djelo".

- Taj predmet je završen i nijedan dokaz nije upućivao na njih, niti je neko potvrdio priču odlazećeg ministra, koji je načinio veliku štetu, ne samo tim osobama, nego odnosima dvije države – izjavila je Jukić.

Tužilaštvo BiH je, podsjećanja radi, nakon aktueliziranja ove afere otvorilo predmet koji je, barem kada su u pitanju Bandić, Krešić i Đaković, ekspresno zatvoren te je donesena naredna o neprovođenju istrage protiv ovog trojca. Ažurnost Tužilaštva BiH u ovom predmetu, sasvim oprečna ustaljenoj dinamici rada ove pravosudne institucije, povezivana je sa rodbinskim vezama glavne državne tužiteljice Gordane Tadić sa Mijom Krešićem i Matom Đakovićem.

Upravo je Đaković, prije nego što ga je prva rodica razriješila bilo kakve odgovornosti u ovom predmetu, u razgovoru za Faktor potvrdio da su Gordana Tadić i Ružica Jukić u rodbinskoj vezi. S obzirom na tu činjenicu, ne iznenađuje, iako je sa profesionalnog aspekta itekako sporan, zaštitnički odnos potpredsjednice VSTV-a prema optuženoj trojci. Međutim, ono što je naročito sporno jeste ocjena Jukić da je "završeni predmet načinio veliku štetu odnosima dvije države".

Javnost, podsjetit ćemo, nije upoznata sa informacijom da je sporni predmet "završen", već samo da je donesena naredba o neprovođenju istrage protiv Bandića, Krešića i Đakovića.

- Nadalje u toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti – saopćeno je 3. aprila ove godine iz Tužilaštva BiH.

Cijeneći prema dosadašnjoj praksi te pravosudne institucije, rješavanje predmeta putem "međunarodne pravne pomoći" je eufemizam za skrivanje predmeta u ladice. Međutim, sutkinja Općinskog suda u Tuzli Ružica Jukić očigledno ima drugačije informacije, odnosno informacije da je predmet "završen". Ne samo da Jukić, iako joj to nije nadležnost, zna da je predmet "završen" već čak posjeduje dovoljno informacija da konstatira kako su optužbe na račun SOA-e "načinile veliku štetu odnosima BiH i Hrvatske".

Sličnu procjenu, nakon što im je dostavljena informacija, nisu donijeli članovi Predsjedništva BiH. Naprotiv. Hrvatskoj su, odlukom koju su donijeli 17. aprila, poslali protestnu notu zbog aktivnosti SOA-e. Mišljenje Ružice Jukić ne dijele ni institucije Slovenije, koje su, podsjetit ćemo, prepoznale iste aktere afere u BiH i one vezane za prisluškivanje slovenačkih zvaničnika involviranih u međunarodnu arbitražu oko Piranskog zaljeva.

Neovisno o vjerodostojnosti informacije da je predmet o aktivnostima SOA-e "završen", indikativan je, kada je epilog istrage u pitanju, stav potpredsjednice VSTV-a BiH i rodice glavne državne tužiteljice da su optužbe neosnovane i da kao takve narušavaju odnose BiH i Hrvatske. Takav stav predstavlja još jednu potvrdu postojanja familijarno-političke sprege u samom vrhu bh. pravosuđa, zbog koje je Ambasada SAD-a inicirala mogućnost izmjena Zakona o VSTV-u s ciljem, kako su kazali, transparentnijeg izbora sudija i tužioca. Toj se inicijativi prva usprotivila upravo Ružica Jukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.