open-navfaktor-logo
search
Federacija kao meta
Spin iz kuhinje Mirsada Kukića: Čiji je rudnik i ko je ugrožen u Banovićima
Kukić spinuje i tako za svoju metu uzima Vladu Federacije i nasuprot nje stavlja rudare, rudnik, projekat termoelektrane, a odlukom Općinskog vijeća i jedan cijeli gradić
27.09.2019. u 21:19
get url
text
Protest rudara pred direkcijom RMU "Banovići"

Upitan je naš opstanak, zavapio je jučer na press konferenciji u direkciji Rudnika mrkog uglja "Banovići" generalni direktor Munever Čergić. Projekat izgradnje termoelektrane u Banovićima, ustvrdio je Čergić, izgubio je političku podršku, a za to su po njegovom tumančenju odgovorni predsjednik SDA Bakir Izetbegović i federalni premijer Fadil Novalić.

Dok je Čergić novinarima "prosipao" dio pameti svog školskog druga, pomoćnika za investicije, a u stvarnosti šefa Mirsada Kukića, nedaleko odatle zasjedalo je Općinsko vijeće Banovići. Oni su, također, imali ulogu u Kukićevom konceptu prebacivanja odgovornosti, pa su lutke koje govore ono što predsjednik PDA misli, a ne zna ili ne smije reći, "personama non grata" proglasili Fadila Novalića i Safeta Softića, zbog zaustavljanja projekta termoelektrane. Vjerovatno slučajno (malo sutra, sic!), zaboravili su na listu nepoželjnih staviti Bakira Izetbegovića.

Čergić tako saopćava da Vlada FBiH nije željela dati bankovnu garanciju na ime koje bi RMU "Banovići" dobio 75 miliona eura kredita. Bez tog novca nema ni termoelektrane. Kaže da je sve bilo u redu sve dok nije došlo do sukoba Mirsada Kukića sa Centralom SDA, a onda je politička podrška nestala. Sukob je, pazite sad, prema Čergiću i nastao zbog tog objekta, odnosno termoelektrane. Ako je došlo do sukoba zbog termoelektrane, onda podrške faktički nije ni bilo. Ukratko cilj je da povjerujemo kako se Kukić sukobio s Izetbegovićem zbog termoelektrane za koju mu je Izetbegović davao podršku, a onda je nakon tog sukoba izgubio podršku.

Kukić spinuje i tako za svoju metu uzima Vladu Federacije i nasuprot nje stavlja rudare, rudnik, projekat termoelektrane, a odlukom Općinskog vijeća i jedan cijeli gradić.

Sve to je spin iz jednostavnog razloga što je Rudnik "Banovići" državni, federalni, a ne Kukićev, Čergićev i njihove ekipe. Jasno je da su oni to zaboravili jer više od decenije i po u njemu suvereno vladaju. Ipak, realnost je drugačija. Nije upitan rudnik, rudari, sigurno nije uptino vlasništvo države, postali su upitni ljudi koji taj rudnik vode. Da ministar Džindić je jasno poručio da je "Vlada ovdje jasno utvrdila svoje opredjeljenje i jasno pokazala u kojem smjeru treba da se ide". Nije ugrožena državna firma, nije ugrožen ni projekat, ugroženi su oni koji vode rudnik.

Neće rudarima nova uprava ništa oteti. Oni će raditi svoj posao kao što su ga radili prije Kukića. Rudnik ne živi vječno, ali će, ipak, živjeti i poslije kukića i čergića. Gube oni koji su državnu imovinu zamijenili za svoju, pa hodaju po svojim selima i pitaju koga treba zaposliti, bez tendera rade poslove za rudnik i izvlače milione, trpaju i voze ugalj bez fiskalnih računa. E oni su ugroženi i ovo je njihova predstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.