open-navfaktor-logo
search
Turska
"Spiderman" u vrijeme pandemije pomaže starijim ljudima
Djeca se kroz animirane filmove često poistovjećuju s pojedinim superherojima usvajajući njihove osobine, poput hrabrosti i pomaganja ljudima u nevolji. Od malih nogu često učimo kako odlike heroja imaju oni koji pomažu drugima i brinu se za njih.  
17.04.2020. u 10:19
get url
text

One nešto starije na to ovih dana, u vrijeme kada se svijet bori protiv pandemije koronavirusa, podsjeća Burak Soylu, odjeven u kostim čuvenog strip, crtanog i filmskog superheroja Spidermana, koji pomaže starim osobama, koje zbog mjera prevencije koronavirusa koje se provode u Turskoj, ne mogu napustiti svoje domove.

Pomagao i nakon zemljtresa u Elazigu

Soylu, inače, nastupa na prometnim ulicama Antalije i podiže raspoloženje djece, ali i onih nešto starijih. Ipak, ovih dana nastoji razveseliti ljude starije od 65 godina i mlađe od 18, kojima je zabranjeno kretanje. On kupuje i namirnice za starije i donosi im ih na adresu.

Ovaj 27-godišnjak potiče iz porodice koja se duži vremenski period bavi turizmom, a od srednjoškolskih dana bavi se plesom. Pokreti "Spidermana", za njega nisu bili zahtjevni. Štaviše, zbog lakoće i prirodnosti s kojom ih izvodi, čest je gost u hotelima gdje zabavlja goste.

Moguće ga je vidjeti i na prometnim ulicama i parkovima u Antaliji, ali i mjestima gdje je ljudima potrebno da, barem na kratko, zaborave probleme s kojima su suočeni. Tako je nakon zemljotresa u Elazigu, uveseljavao djecu na tom području, pokušavajući im pomoći u procesu prevazilaženja doživljene traume.

I u vrijeme pandemije, "Spiderman" je "priskočio" u pomoć. Kupuje namirnice i druge potrepštine i nosi ih na vrata ljudima sa spiska. Njegova pojava, ne samo da izaziva čuđenje kod prodavaca, nego i kod onih na čija je vrata pokucao.

Komšije zahvalne "Spidermanu" 

Soylu je kazao kako veoma voli lik "Spidermana" i da nastoji tako i živjeti.

Namirnice dostavlja na motociklu ili automobilom iz 1964. godine na kojem piše "Spiderman". Njegova misija je dijeliti ljubav onima s kojima se susreće, a osmijesi na licima onih koji ga sreću daju mu snagu da na tom putu dotakne srca što je moguće većeg broja ljudi.

Zbog COVID-19 odustao je od performansa u parkovima i ulicama, a smatra da je bolje pomoći drugima da se bolje osjećaju nego sjediti kući i ne raditi ništa.

{$galerijaFotografija}

- Moja supersnaga je činiti dobro. Zbog toga pomažem ljudima. Ja kao 'Spiderman', prijatelj naselja, uvijek sam spreman za pomoći - rekao je Soylu.

Sukriye Balci (80) navodi kako vjeruju da će, zahvaljujući strogim mjerama koje su vlasti poduzele, pandemija uskoro proći.

- Danas nam je hljeb i mlijeko donio "Spiderman". Hvala mu na tome. Volimo ga. Svako bi trebao ostati kući, kao što smo i mi, i tako pomoći da ova zaraza što prije prođe. Država radi sve što je u njenoj moći, a hvala i zdravstvenim radnicima koji neumorno rade. Svako bi trebao uraditi ono što može da ovo što prije prođe - smatra Balci.

Ismail Balci (81) ubijeđen je da će Turska uskoro prevazići ove teške dane.

- Veoma smo bili iznenađeni kad nam je došao "Spiderman". Hvala mu. Čini se dobrim čovjeko - rekao je Balci.

Muzaffer Cakir (70) kazao je kako ne izlazi iz kuće, a njegova djeca žive u Balikesiru i Diyarbakiru.

Namirnice mu kupuju komšije.

- Danas je u pomoć pritekao i "Spiderman" i kupio namirnice. Hvala mu - rekao je Cakir.
 

Spiderman pomaže starijim ljudima - 17. 4. 2020.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.