open-navfaktor-logo
search
Bivši kapiten Banjalučana
Špica: Lalatović odgovaran što je doveo pet igrača iz Kragujevca, Borac nema šta da traži u trci za prvo mjesto
Jedno od najzvučnijih fudbalskih imena u Banjoj Luci, Damir Špica, kapiten slavne generacije Borca koja je pobjedom protiv Crvene zvezde u finalu Kupa Jugoslavija 1988. godine napravila najveći uspjeh u historiji banjalučkog fudbala, u razgovoru za agenciju Anadolija komentirao je zbivanja na premijerligaškoj sceni.
19.09.2022. u 14:34
get url
text

Banjalučkom Borcu ne cvjetaju ruže na početku nove sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a ceh je platio šef stručnog štaba Nenad Lalatović.

- Od samog starta prvenstva je djelovalo da neće ići dobro. Ne slažem se da je sva krivica na Lalatoviću. Kada je preuzeo Borac, neko je morao da mu skrene pažnju na nekoliko bitnih detalja. Prije svega da mu kaže "slušaj, došao si u ligu u kojoj svako svakog može da pobijedi". Morali su da mu objasne kakav kvalitet ima na raspolaganju i šta od pojačanja treba da dovede. Nije on kriv što mu niko to nije rekao. Ali ga smatram odgovornim što je iz Radničkog iz Kragujevca doveo pet igrača. Iz ekipe koja se do posljednjeg kola borila za opstanak, uzima pet igrača i dovodi ih u ekipu koja se bori za titulu. Zamislite mentalni sklop tih fudbalera koji su preko noći morali da promijene način razmišljanja. Naravno da se nisu snašli - priča Špica i dodaje:

- Nije imao nijednog brzog igrača, Borac je bio jedna od najsporijih ekipa u ligi. Krenuli su porazi, pa se nadovezala otežavajuća okolnost da nije mogao igrati mečeve u Banjoj Luci. I sve bi to nekako moglo da se progleda kroz prste, ali je eliminacija od Farana u Evropi bila "kap koja je prelila čašu". Dno dna. Borac ne smije da ispada od amatera, pogotovo u situaciji kada ima dobar rezultat iz prve utakmice na domaćem terenu. Tu se vidjelo da ekipi nedostaje lider. Nema igrača koji će podići glas i lupiti rukom o sto. Kao što Zrinjski ima Nemanju Bilbiju koji je produžena ruka trenera na terenu. Također mi se nije svidelo ponašanje Lalatovićevih pomoćnika. Šta će oni pored aut-linije. Zna se ko je šef i ko treba da skače sa klupe i da daje instrukcije igračima.

I pored relativno slabijeg starta, Špica tvrdi da je Zrinjski i dalje najozbiljniji kandidat za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

- Ne samo zbog Bilbije, njegovog iskustva i njegovih 140 golova u dosadašnjoj karijeri. Zrinjski ima sjajno rukovodstvo i vrhunsku organizaciju kluba. Treba da odigraju tri zaostale utakmice i brzo će sve doći na svoje mjesto. Ozbiljan klub je i Tuzla City, imaju dobrog trenera, predsjednika i ono što je još važnije, imaju novac. Sarajevo je uvijek aktuelno u borbi za najviši plasman, Željo se polako budi ali i dalje kuburi sa igračkim kadrom i finansijama. Borac ove sezone nema šta da traži u trci za prvo mjesto. Ako izbori Evropu, to će biti ravno osvajanju šampionske titule - zaključio je Damir Špica u intervjuu za Anadolu Agency (AA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.