open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Speleolozi iz Tomislavgrada u jamama pronašli ručne granate, mnoštvo životinjskih kostiju i dosta smeća
Devet članova Speleološkog društva Mijatovi dvori iz Tomislavgrada iskoristilo je subotnje blagdansko, proljetno vrijeme za istraživanje dva speleološka objekta na Grabovičkoj visoravni kod Tomislavgrada.  
09.04.2023. u 12:14
get url
text

{$galerijaFotografija}

U istraživanju učestvovali su speleolozi iz Tomislavgrada Josip Marković, Domagoj Madunić, Mario Sučić, Ivan Baković, Mijo Dumančić, Niko Šarac, Vinko Šarac, Mirko Šarac i Bože Marković.

Kako su kazali iz spomenutog Speleološkog društva, prva na redu bila je Šoljkova jama koja je dijelom istražena tokom prošlogodišnje ekspedicije te je za nju tom prilikom izrađen i speleološki nacrt prema kojem je ukupna dubina 45 metara, s ulaznom vertikalom od 20 metara i sa 196 metara špiljskih kanala.

- Zbog svoje posebnosti želja je bila da se posjeti i još jednom istraži. I bio je to pun pogodak. Prekrasna jama s mnoštvom stalaktita, stalgmita, stupova, zavjesa, saljeva, heliktita bila je pravi mamac da nas podsjeti na ljepotu bavljenja speleologijom - istakli su speleolozi.

Osim toga, navode kako su im bile zanimljive i kolonije šišmiša unutar špiljskih kanala, a iz viđenog bi se, kažu, reklo da se radi o dvije različite vrste šišmiša koje hiberniraju jedna pored druge.

Spuštanjem i istraživanjem spomenute jame zatečene su i nedojmljive scene.

- Ono što nas žalosti je veliki broj kostiju domaćih životinja poput krave, konja, koze i psa. Uz sve to, na ulazu nas je dočekao i otpad, kao da je netko punih pet ormara robe istresao u jamu. A ispod smeća su se krila minsko eksplozivna sredstva poput tromblona, ručnih granata i improviziranih naprava - istakli su iz SD Mijatovi dvori.

Iz te jame iznijeli su pune vreće smeća i kažu da ga je još toliko ostalo te da to namjeravaju očistiti nakon što se iz jame izvade minsko eksplozivna sredstva.

Nakon toga je uslijedilo istraživanje špilje Vranjevače čija je, prema speleološkom nacrtu, dužina špiljskih kanala 75 metara.

- Sama špilja je veliki biološki i arheološki fenomen koji će biti potrebno dodatno istražiti. Dvorepac (Diplura), Pseudoškorpon, te jedna vrsta kornjaša, uz par šišmiša samo su neki od stanovnika špilje Vranjevače, a veliki broj keramičkih ulomaka govore da su u špilji boravili i ljudi - prenijeli su speleolozi.

Speleolozi iz Tomislavgrada u jamama pronašli ručne granate - 9. 4. 2023.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.