open-navfaktor-logo
search
Politička križaljka
Spekulacije o smjeni Vlade TK: Rušenje je izvodivo, formiranje nove sasvim je druga priča
Na priču o rušenju Vlade Kantona Sarajevo u posljednjih desetak dana sve se više vezuje incijativa za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona. Tu priču medijski je pokrenuo SDP, a saveznika su našli u PDA, dok se drugi akteri tek trebaju javno razotkriti.
08.10.2020. u 19:27
get url
text

Situacija u Skupštini TK je sljedeća, vlast čine SDA sa devet, Demokratska frona (DF) sa tri, Socijaldemokrate (SD) BiH, Stranka za BiH (SBiH) i SBB sa po dva zastupnika te Smajo Mandžić, koji je bio u PDA, ali se priklonio vladajućoj garnituri. To je ukupno 19 ruku vladajuće većine. Opozicija broji osam zastupnika SDP-a, šest Pokreta demokratske akcije (PDA) te dva Naše stranke (NS).

Incijativa za smjenu

Ono što je u ovom trenutku izvjesno je to da SDP i PDA mogu skupiti 12 potpisa koliko je potrebno za sazivanje hitne sjednice sa inicijativom za smjenu Vlade TK. Sve drugo, barem za sada, nema nikakvo uporište. Pored SDP-a i PDA, u priči o smjeni vlade spominje se NS, a kao tas na vagi SBB koji je dio vladajuće garniture.

Spomenute četiri stranke teoretski imaju 18 ruku za smjenu Vlade TK, ali vrlo je upitno imaju li kapaciteta da sastave novu.

- Odluka Naše stranke je da ne ide u koaliciju sa SDA i PDA. Mi smo tu odluku donijeli prije više od godinu i od tada se ništa nije promijenilo. Kada je u pitanju priča o smjeni aktuelne Vlade TK, u ovom trenutku na to nemamo komentar - kaže Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla.

On dodaje da će Naša stranka insistirati na tome da se u Vladu TK imenuje predstavnik hrvatskog naroda te da se smijene pojedini ministri.

Nova većina?

- Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić ima optužnicu, a premijer Denijel Tulumović i sam je rekao da bi u takvoj situaciji podnio ostavku. Ministar za rad i socijalnu politiku Admir Hrustanović pravosnažno je osuđen za fizički napad. Mi ćemo insistirati na ostavkama oba ova ministra - rekao je Čamdžić.

Zastupnica SBB-a i potpredsjednica Skupštine TK Lejla Vuković kaže da ova stranka za sada nije bila dio nikakvih pregovora o eventualnoj smjeni Vlade TK.

- Skupštinska većina funkcionira bez nesuglasica i smatramo da je stabilna. Sve ono što smo dogovorili je ispoštovano. Ukoliko postoje pregovori o novoj parlamentarnoj većini, mi u njih nismo uključeni - kaže Lejla Vuković.

Ona ističe da bi bilo dobro da se objelodani ko ide u formiranje nove većine, s koliko ruku i ko bi činio nivu vlast.

Danas smo više puta kontaktirali predsjednike kantonalnih odbora PDA i SDP-a u TK, ali oni nisu odgovarali na naše pozive.

Nezvanično saznajemo da mnogi članovi pozicije ne bi imali ništa protiv da SDP i PDA pokrenu inicijativu za smjenu i tako ozvaniče koaliciju koja postoji na nižem nivou vlasti. Također saznajemo i da bi prebrojavanje ruku u opoziciji moglo otkriti neka iznenađenja, ali sve to možemo vidjeti tak ako SDP i PDA pređu s riječi na djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.