Četiri grobnice

Spektakularno otkriće u Egiptu: Pronađena grobnica sa 50 mumija

Objavljeno: 02.02.2019. u 20:20

Mumije, od kojih su 12 bile djeca, otkrivene su u četiri grobnice koje su duboke devet metara. Identitet mumija još je nepoznat, kazao je zamjenik glavnog sekretara egipatskog Ureda za starine Mostafa Waziri

Egipatski arheolozi u subotu su izvijestili da su u mjestu Minyi, 200 km južno od Kaira, otkrili faraonsku grobnicu sa 50 mumija koje datiraju iz razdoblja ptolemejskih vladara Egipta.

Mumije, od kojih su 12 bile djeca, otkrivene su u četiri grobnice koje su duboke devet metara. Identitet mumija još je nepoznat, kazao je zamjenik glavnog sekretara egipatskog Ureda za starine Mostafa Waziri.

Komore koje su ukopane u stijene pripadale su porodici srednje klase. Sve ukazuje na to da se radilo o uglednom stanovnicima tog doba koji su bili na važnim pozicijama.

-Sve su mumije u odličnom stanju. Neke su umotane u lan, a dio ih je položen u kamene lijesove ili u drvene sarkofage. Neki su ispisani egipatskom demotikom. Nismo pronašli nazive i imena ispisana hijeroglifima - kazao je Waziri, prenosi Independent.

Izvor:   Independent.co.uk

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije