open-navfaktor-logo
search
Afera s Rusima
Specijalni tužitelj Robert Mueller podnio ostavku: Zabranili su mi da optužim Trumpa
Mueller je u svom obraćanju istakao da, prema uputama koje je dobio od Ministarstva pravosuđa, njegov ured nije mogao optužiti američkog predsjednika za krivično djelo
29.05.2019. u 19:18
get url
text

Specijalni tužitelj Robert Mueller, koji je radio na izvještaju o dosluhu američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusima, najavio je da podnosi ostavku.

Mueller je izjavio da zatvara ured specijalnog tužitelja te da se povlači s pozicije u Ministarstvu pravosuđa.

Istakao je da, prema uputama koje je dobio od Ministarstva, njegov ured nije mogao optužiti američkog predsjednika za krivično djelo.

- Nismo odredili u izvještaju da li je počinio zločin ili ne - rekao je Mueller.

Citirajući Ministarstvo pravosuđa, istakao je da predsjednik države ne može biti optužen za federalni zločin jer je to protuustavno.

- Čak i kada bi se optužnica držala zapečaćena i skrivena od javnosti. I to je zabranjeno. Optužiti predsjednika za zločin stoga nije uopšte bila opcija koju smo razmatrali - kazao je Mueller.

Kada se radi o njegovoj istrazi o dosluhu Trumpa i Rusije koja je trajala 22 mjeseca, Mueller je kazao da su ruski obavještajci koji su dio ruske vojske pokrenuli koncentriran napad na politički sistem SAD-a.

Odmah nakon završetka Muellerovog obraćanja na Twitteru se oglasio i Trump. Zaključio je kako se ništa nije promijenilo, kako Muellerova istraga nema dovoljno dokaza te kako je u njegovoj zemlji to dovoljno da osoba ostane nevina. 

- Slučaj zaključen, hvala vam - napisao je Trump na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.