Afera s Rusima

Specijalni tužitelj Robert Mueller podnio ostavku: Zabranili su mi da optužim Trumpa

Objavljeno: 29.05.2019. u 19:18

Mueller je u svom obraćanju istakao da, prema uputama koje je dobio od Ministarstva pravosuđa, njegov ured nije mogao optužiti američkog predsjednika za krivično djelo

Specijalni tužitelj Robert Mueller, koji je radio na izvještaju o dosluhu američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusima, najavio je da podnosi ostavku.

Mueller je izjavio da zatvara ured specijalnog tužitelja te da se povlači s pozicije u Ministarstvu pravosuđa.

Istakao je da, prema uputama koje je dobio od Ministarstva, njegov ured nije mogao optužiti američkog predsjednika za krivično djelo.

- Nismo odredili u izvještaju da li je počinio zločin ili ne - rekao je Mueller.

Citirajući Ministarstvo pravosuđa, istakao je da predsjednik države ne može biti optužen za federalni zločin jer je to protuustavno.

- Čak i kada bi se optužnica držala zapečaćena i skrivena od javnosti. I to je zabranjeno. Optužiti predsjednika za zločin stoga nije uopšte bila opcija koju smo razmatrali - kazao je Mueller.

Kada se radi o njegovoj istrazi o dosluhu Trumpa i Rusije koja je trajala 22 mjeseca, Mueller je kazao da su ruski obavještajci koji su dio ruske vojske pokrenuli koncentriran napad na politički sistem SAD-a.

Odmah nakon završetka Muellerovog obraćanja na Twitteru se oglasio i Trump. Zaključio je kako se ništa nije promijenilo, kako Muellerova istraga nema dovoljno dokaza te kako je u njegovoj zemlji to dovoljno da osoba ostane nevina. 

- Slučaj zaključen, hvala vam - napisao je Trump na Twitteru.

Izvor:   Agencije

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije