open-navfaktor-logo
search
Opasnost od bjekstva
Specijalni sud odbio zahtjev Thacija za puštanje iz pritvora
Specijalizovana vijeća Kosova (SVK) odbila su zahtjev za puštanje iz pritvora bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thacija, koji se nalazi u pritvoru u Holandiji, gdje čeka suđenje po optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.
28.10.2021. u 14:34
get url
text

Žalbeno vijeće SVK-a odbilo je jučer zahtjev Thacija za uvjetno puštanje iz pritvora sa obrazloženjem da i dalje postoji mogućnost da on pobjegne.

Thaci je u svom podnesku naveo da je pretpretresni sudija pogriješio kada je zaključio da on i dalje ima značajnu ulogu, utjecaj i autoritet na Kosovu.

On je naglasio da je sada u najslabijoj poziciji u svojoj političkoj karijeri jer je njegova stranka, Demokratska partija Kosova (DPK), loše prošla na ovogodišnjim izborima i "više ne može da privuče dovoljno podrške da postane održiva opozicija". DPK je na izborima osvojila samo 19 od ukupno 120 mjesta u skupštini.

Thaci je istaknuo da mu njegov status visokorangiranog bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) "nije automatski, sam po sebi, omogućio bilo kakvu poziciju utjecaja ili autoriteta nakon završetka sukoba".

Pretpretresni sudija SVK-a, koja su osnovana kako bi sudila bivšim gerilcima OVK za zločine počinjene tokom i nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. godine, rekao je da postoji mogućnost da Thaci pobjegne, da opstruira progres postupka koji se vodi pred Specijalnim sudom ili počini druge zločine protiv onih za koje se smatra da su bili protiv OVK, uključujući i potencijalne svedoke.

Pretpretresni sudija je kao primjer za to naveo, kako je rekao, Tachijeve "pokušaje da potkopa SVK i njegova ponuda za beneficije osobama koje STK (Specijalizovano tužilaštvo Kosova) pozove", kao i postojanje "velikog rizika od zastrašivanja ili utjecaja na svjedoke i/ili članove njihovih porodica" i "perzistentne klime zastrašivanja svjedoka i miješanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK".

Žalbeno vijeće je zaključilo da je bilo "razumno da pretpretresni sudija smatra da je Thaci nesumnjivo nastavio sa određenim stepenom utjecaja na svoje bivše podređene uprkos nedavnoj ostavci na mesto predsjednika Kosova". Thaci je podnio ostavku na svoju funkciju nakon što je optužen za ratne zločine.

Žalbeno vijeće je također naglasilo da je "svaka nedavna promjena političkog pejzaža na Kosovu od malog značaja" što se tiče Thacijevog utjecaja na Kosovu.

Vijeće također navodi da Thaci "nije uspio dokazati" da je odluka o pritvoru u ovoj fazi postupka protiv njega nerazumna, te je odbilo njegovu žalbu.

Thaci i ostala trojica kooptuženih terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, uključujući nezakonita zatvaranja, mučenje, ubistva, prisilne nestanke i progon najmanje od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici se navodi da su optuženi bili dio "udruženog zločinačkog poduhvata" čiji je cilj bio preuzimanje kontrole nad Kosovom, pri čemu su se koristili sredstvima koja uključuju "nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i uklanjanje onih koji su se smatrali protivnicima".

Većina zločina je navodno počinjena u zatočeničkim centrima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Sva četverica su se izjasnila da nisu krivi.

SVK su dio kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Holandiji i u njima radi međunarodni personal.

Osnovana su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije dovoljno robustan da sudi u ovim slučajevima i zaštiti svjedoke od utjecaja.

Ipak, Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.